1.11.1918. Ehdonalaista ja espanjantautia

Eurooppa, Suomi

Marraskuun ensimmäinen päivä 1918. Elämä Suomessa alkaa vähitellen normalisoitua sodan jälkeen. Saksalaiset sotilaat ovat yhä Suomessa ja Saksa vaikuttaa vahvasti Suomen päätöksentekoon. Mutta muutos on jo tulossa. Saksa on häviämäisillään ensimmäisen maailmansodan. Euroopasta saapuvia sotauutisia ei Suomessa kuitenkaan otea vakavasti, ja saksalaisen kuninkaan nousemista Suomen valtaistuimelle odotetaan edelleen.

Uutisia Uusi Suometar -lehdestä 1.11.1918 (linkki lehteen):

Elintarvikkeiden luvatonta maahantuontia ja kauppaa käräyttämään haettiin kymmentä etsivää.

Puoli vuotta vankileireillä olleista punavangeista suurin osa oli päätetty päästää ehdonalaiseen. Toki siinä vaiheessa yli 10 000 vankia oli jo kuollut.

Ruotsiin karannutta punaisen kansanvaltuuskunnan raha-asioin valtuutettua Edvard Gyllingiä yritettiin saada Ruotsista Suomeen tuomiolle. Ruotsi ei häntä luovuttanut ja hän siirtyi sittemmin Neuvostoliittoon.

”Pakolais- y.m. henkilöiden tulvan johdosta” oli katsottu välttämättömäksi asettaa Venäjän vastaisia rajapitäjiä sotilashallinnon alaisiksi.

Vapaussota-aiheisia kirjoja alkoi tulla markkinoille.

Aunuksen Karjalassa suomalaisjoukot taistelivat bolsevikkeja vastaan. Vihollisten joukoissa oli myös runsaasti suomalaisia, Venäjälle paenneita punaisia. Repolan pitäjä oli jo päättänyt liittyä Suomeen ja sen naapuripitäjän Rukajärven toivottiin seuraavan esimerkkiä.

Mielenkiintoinen kuvaus lasten työsiirtoloista heti sodan jälkeen. ”Yleensä ovat lapset olleet ahkeria, tehneetpä jopa 10-tuntisia työpäiviä ja voittaneet paikkakuntalaisten myötätunnon, osoittautuen olevansa monessa suhteessa, myöskin työvalmiuteen ja työkuntoisuuteen nähden mainettaan parempia.”

Espanjantauti eli harvinaisen tappava influenssa surmasi Suomessa vuosina 1918-1919 noin 25 000 ihmistä. Tauti jatkoi etenemistään lokakuun lopulla. Satakunnassa olivat paikoitellen kaikki asukkaat sairaina.

Seuraa 100vuottasitten -sivua Facebookissa ja pysy ajan tasalla, sata vuotta myöhässä!

Vastaa