1.12.1917. Viikko ennen itsenäistymistä. Ei hyvältä näytä.

Suomi

Muutaman päivän kuluttua juhlitaan Suomen valtion perustamisen satavuotisjuhlaa. Lehtijutut sadan vuoden takaa , itsenäisyysjulistusta edeltävältä viikolta, kertovat kaikesta muusta kuin juhlatunnelmasta. Suomi laahusti kohti itsenäisyyttä riitaisena ja väkivaltaisena. Viikon kestänyt suurlakko oli juuri päättynyt. Punaiset kaartit hallitsivat edelleen monia alueita Etelä-Suomessa.

Ensiksi porvarillisen Uusi Suometar -lehden juttuja 1.12.1917.

Kuopiosta, Lahdesta ja Lappeenrannasta kerrotaan, että Pietarista on tuotu aseita paikallisille punakaarteille. Aselastin mukana Kuopioon saapunut sosialistijohtaja Rahja ei jutun mukaan katsonut olevansa suomalaisille viranomaisille tilivelvollinen, vaan ”tottelevansa ainoastaan bolshevikien työmies- ja sotilasvaltaa, jonka antamalla valtuudella aseet on tuotu.” Jutun mukaan aseet oli tuotu Suomeen tullaamatta ja purettiin Kuopiossa ilman viranomaisten lupaa, sillä viranomaisilla ei ollut missään vaiheessa voimia puuttua asiaan.

 

Suurlakon jäljiltä Turussa oli maaherra edelleen sosialistien vangitsemana ja kaupungissa valtaa piti punakaarti. Lakko ei siis ollut pelkkä lakko, vaan sitä nimitettiin sosialistilehdissä yleisesti vallankumoukseksi. Uuden Suomettaren mukaan maaseudulla alettiin kyllästyä Turun punavaltaan ja ”kuuluvat vehmaalaiset ja taivassalolaiset aikovan tulla Turkuun 10 000-miehisenä joukkona vapauttamaan kuvernöörin ja poliisimestarin”.

Se herättää kyllä kysymyksen, mahtoiko Vehmaalla ja Taivassalossa olla 10 000 miestä tuohon aikaan.

 

Uusi Suometar paheksuu myös ”sosialistien vehkeilyjä” Pietarissa.

”Pietariin äsken Helsingistä palannut kansankomissaari, toveri Stalin, on tietänyt kertoa, että Pietariin pian saapuu sos.dem. eduskuntaryhmän lähetystö, jonka tehtävä on pyytää kansankomissaarein, s.o. hra Leninin johtaman hallituksen vahvistusta n.s. valtalaille.”

”… mutta meidän sos. demokraattimme, jotka ovat kehuneet ajavansa Suomen itsenäisyyden asiaa, he aikovat tarjota hra Leninin hallitukselle vallan, jonka Suomen eduskunta on selittänyt kuuluvan sille, eikä kellekään muulle.”

 

 

Sitten vastapuolen näkökulmaa. Työmies-lehti 1.12.1917

”Suomettaren päätehtävä on tavallisinakin aikoina valehteleminen ja tosiasiain vääristely, mutta huippunsa on se saavuttanut nyt suurlakon jälkeen.”

”Kaikki rehelliset ihmisen tietävät, millä tavalla porvarien lahtarikaartilaiset ovat mellastelleet ympäri maata, hyökkäilleen työväenyhdistysten ja taloja ja työläisiä vastaan, tappaneet rauhallisia työläisiä ja tehneet kaikenlaisia muitakin konnantöitä.”

”Ja mokomakin mustasotnialaislehti luulee vielä olevansa oikeutettu saarnaamaan moraalia työväelle! Hävetä saisivat kurjat mätämestarit, jos he siihenkään kykenisivät.”

Pari aikaa kuvaavaa ilmoitusta Työmiehestä.

”Jokaisen saavuttava tai etsitään kotoa.”

Sitten vielä pitkä vuodatus porvaristolle, jossa syytetään heitä isänmaan pettureiksi ja vieraiden valtojen kanssa vehkeilijöiksi. Aivan samoilla syytöksillä siis syyttivät sosialistit porvareita kuin porvarit sosialisteja.

”… koko teidän itsenäisyyspolitiikkanne, koko teidän nykyinen keinotekoinen hysteriikkanne ei ole mitään muuta kuin hillitsemätöntä vihaa sosialismia kohtaan.”

 

Linkit:

Uusi Suometar

Työmies

 

Tykkää Facebook-sivustamme, niin saat viikoittaiset päivitykset sadan vuoden takaisista uutisista!

 

 

 

Vastaa