1.-3.2.1918. Suinulan verilöylyä puolin ja toisin

Suomi, Yleinen

Klikkaa tästä ja tykkää Facebook-sivustamme, niin pysyt ajan tasalla sadan vuoden takaisista tapahtumista!

Kun punaiset olivat vallanneet Tampereen tammikuun lopussa 1918, lakkautettiin kaupungin porvariilliset lehdet ja tiedotusta hoitamaan perustettiin lehti nimeltä Tiedonantolehti. Tässä otteita Tiedonantolehdestä 1.2.1918.

Kansanvaltuuskunta käski työväenjärjestöjä ”kiireimmiten puuhaamaan vallankumousoikeuksia”. Oikeuslaitos, kuten muukin valtionhallinto, oli punaisten alueella lakannut toimimasta. Syynä oli se, että useimmat virkamiehet olivat ryhtyneet lakkoon ja kieltäytyneet toimimasta kansanvaltuuskunnan alaisuudessa, mutta myös se etteivät virastojen porvarilliset johtajat edes olisi nauttineet kansanvaltuuskunnan luottamusta.

”Se on välttämätöntä syystä, että joukkojen käyttäessä tuomiovaltaa, ei rikos joudu oikeudellisesti eikä tarkoin tutkituksi ja tuomio voi tulla vain hetkellisen kiihtyneen mielivallan nojalla, eikä sitä sitten enää ehkä voida jälkeenpäin edes korjata.” Tämä lienee kiertoilmaisu teloitukselle.

Helsingistä lähetetään myös ankara varoitus ”hämäräperäisten vastavallankumouksellisten voimain” tekojen johdosta. Erityisesti kielletään rangaistuksen uhalla väkijuomien tarjoilu sotilaille. Nähtävästi pidettiin vakavana uhkana, että joku juottaisi punakaartit känniin ja sitä myöten taistelukunnottomiksi.

Suinulassa, Kangasalla, käytiin 31.1.1918 taistelu, jossa Wikipedian mukaan punakaartilaiset ja venäläiset surmasivat kolme suojeluskuntalaista taistelussa ja sen jälkeen teloittivat 14 antautunutta suojeluskuntalaista. Tiedonantolehti kertoo 60 lahtarin kaatuneen ja 25 joutuneen vangiksi.

Suinulan verilöyly oli siihen mennessä suurin sodanaikainen surmatyö ja se herätti valkoisella pulella suurta katkeruutta.

Erikoisuutena kerrotaan yhden punakaartilaisen kuolleen sydänhalvaukseen.

Jyväskylä oli rintamalinjan valkoisella puolella ja siellä Keskisuomalainen-lehti jatkoi ilmestymistä normaaliin tapaan. Suinulan tapauksesta kirjoitetaan otsikolla ”Pöyristyttävä joukkomurha”. Silminnäkijä kertoo antautuneiden suojeluskuntalaisten surmasta, joka oli ”ennenkuulumattoman raaka ja tuo elävästi mieleen aito venäläiset joukkomurhat.”

Keskisuomalainen-lehti kirjoitti yleisesti ottaen hämmästyttävän tavanomaisia uutisia vaikka sota oli käynnissä. Pula-ajasta kylläkin kertoi esim. tämä hiivan jatkamiseen neuvova ohje.

 

Senaatin julistuksessa ilmoitetaan, että järjestyskunnat (suojeluskunnat) on asetettu hallituksen johdon alaisiksi ja kenraali Mannerheim niiden ylipäälliköksi.

”Ne harhaan johdetut kansalaiset, jotka asevoimin ovat nousseet laillista yhteiskuntajärjestystä tuhoamaan, luopukoot viipymättä tästä yrityksestä ja viekööt aseensa maan hallitukselle uskollisille joukoille”.

Aivan niin yksinkertaisesti se ei sitten tapahtunut.

 

Linkit lehtiin:

Tiedonantolehti

Keskisuomalainen

Vastaa