1.4.1919. Sinustako Mannerheimin sihteeri?

Eurooppa, Suomi

Miltä näytti aprillipäivä sata vuotta sitten, 1.4.1919?

Kielikiista ainakin oli esillä:

Nyt jos olisi sata vuotta sitten, voisivat hakuehdot täyttävät naiset hakea itsensä Mannerheimin kansliaan töihin. Ei mitään CV:n ja hakemusten lähettelyä, vaan paikan päälle piti mennä ilmoitettuun aikaan. Olikohan tungosta? Kuka vain ei paikkaan kelvannut, vaan täytyi osata täydellisesti suomea, ruotsia, englantia ja ranskaa. Kielitaidoltaan oli siis oltava esimiestään parempi.

Eikä ihan jokaiselle ollut haettavissa tämäkään tehtävä:

Tässä taas eräs maisteri ei jäänyt odottelemaan sopivia ilmoituksia vaan julisti itsensä haettavaksi! Sata vuotta ennen LinkedIniä!

Tässä luvataan niin paljon ja kaikenlaista, että lupaus kaipaisi ehkä vähän täydennystä.

Sitä myytiin, mitä saatavilla oli ja mitä laivalasteissa oli Suomeen saatu hankittua. Liikkeiden tarjonta näyttää olleen usein aika monipuolisen kirjavaa.

Vuoden takaisissa tapahtumissa kadonneita etsittiin yhä.

Ilmeisen tulenarka sakettipuku oli lähtenyt jonkun mukaan, kun käskettiin palauttamaan Etsivään osastoon.

Kulkutautien johdosta kehitettiin yleisöä karttamaan huvitilaisuuksia.

Kulkutautiepidemiat olivat valtava riesa. Espanjantauti, joka oli vuonna 1918 vankileireillä tappanut valtavasti vankeja, jatkoi leviämistään edelleen. Espanjantauti oli erityisen ärhäkkä influenssavirus, johon kuoli Suomessa 25 000 ihmistä. Eikä siinä kaikki, myös isorokko levisi vaikka sitä vastaan oli rokotettu jo pitkään.

Ulkomailta.

Sata vuotta ennen Putinia ja Trumpia yritti vastaperustettu Neuvosto-Venäjä kaikin keinoin päästä väleihin ja kauppasuhteisiin Amerikan Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvalloista taas lähetettiin Suomeen viesti, että oli valittava jompi kumpi, joko kauppa Venäjän tai USA:n kanssa.

Baltiassa tilanne alkoi käänytyä siihen suuntaan, että bolsevikkien päivät olivat luetut ja he vetäytyivåät Venäjää kohti.

Keväällä 1919 Suomelle oli suunnattoman tärkeää päästä väleihin länsivaltojen kanssa, tärkeimpänä niistä Englannin. Sen eteen tehtiinkin kovasti töitä. Englantilaisten suhtautuminen Suomeen oli epäileväinen, olihan Suomi ollut tiiviissä liitossa Englannin entisen vihollisen Saksan kanssa. Kun Saksa oli kukistunut, uhkasi Suomi jäädä yksin Venäjän kanssa jos ei suhteita länteen saataisi toimimaan.

Takaisin kotimaahan:

Tässä kohdistettua mainontaa:

Vuoden takaisten tapahtumien muistamista:

Ei kai vain ollut jäänyt tavallista isompaa määrää luita komeroon? Ilmoitus välittömästi!

Linkki lehteen: Uusi Suomi 1.4.2019

Tämä tällä erää. Jännittävä huhtikuu alkamassa. Pian räjäytellään vesilaitoksia Pietarissa ja lähdetään Aunukseen heimosotaretkelle!  Seuraa Facebook-sivuamme, niin pysyt mukana tapahtumien käänteissä!

Vastaa