10.3.1918. Valkoisia kirjoituksia maan alta.

Suomi

Nyt on sanomalehtikatsauksessa aika rankkaa undergroundia. Punaisessa Helsingissä ilmestyi vuonna 1918 salainen valkoinen lehti Vapaa Sana – Fria Ord. Punaisten hallitsemassa Etelä-Suomessa porvarilliset lehdet oli suljettu eikä painokoneita ollut käytettävissä muille kuin sosialistisille lehdille. Vapaa Sana olikin pelkkä nippu kirjoituskoneella hakattuja papereita, jonka kannessa oli ohje ”Monistakaa ja levittäkää”. Kirjoituksia oli sekä suomeksi että ruotsiksi. Tietoja saatiin radion avulla Ruotsista ja Virosta. Myös venäläisistä lehdistä saatiin jotain täydentävää tietoa.

Sisältö oli pääosin kolmenlaista:

  • Kirjoituksia punaisten hirmutöistä, veljeilystä venäläisten kanssa, mutta toisaalta myös punaisten ja venäläisten keskinäisistä konflikteista ja ennustuksia punavallan kaatumisesta
  • Tietoja rintamalta ja hallituksen joukkojen etenemisestä kohti etelää
  • Kirjoituksia maailmansodan itärintamalta, saksalaisten voittoja ja venäläisten tappioita, ennakointia saksalaisten saapumisesta Suomeen

Tässä näytteitä, 10.3.1918:

Saksalaisten lentokoneiden kerrotaan kierrelleen Helsingin yllä. Ne olivat ilmeisesti nousseet lentoon Virosta. Punaisten kerrotaan tulleen levottomiksi sen jälkeen, kun isot ruutikellarit räjähtivät Meilahdessa 6.3. Punakaartin ja venäläisten välillä kerrotaan olleen useita yhteenottoja, joiden syyksi arvellaan sitö että venäläisiä oli kösketty luovuttamaan aseensa punakaarteille.

Uutisia rintamalta. Valkoinen armeija edennyt Noormarkkuun, ja etenemässä Laviasta Suodenniemelle. Vihollinen jatkaa hyökkäyksiään Ikaalista kohti. Vihollisen suurhyökkäystä Vilppulaan ennakoitiin.

Linkki Vapaa Sana -lehteen 10.3.1918

TYKKÄÄ FACEBOOK -SIVUSTA ”100 VUOTTA SITTEN” JA HANKI SADAN VUODEN TAKAISET UUTISET RUUDULLESI!

Vastaa