10.4.1918. Tampereella kerätään ruumiita, Helsingissä valmistaudutaan saksalaisten tuloon

Suomi

Joskus ilmoitukset kertovat tilanteesta enemmän kuin uutiset. Tässä katsausta lehtien ilmoituksiin Helsingissä ja Tampereella 10.4.

Tampereella taistelut olivat ohi. Punaiset olivat antautuneet. Valkoista valtaa pystytettiin uudelleen.

Helsingissä punaiset odottivat peläten lännestä eteneviä saksalaisia joukkoja.

 

Aamulehti Tampereella oli alkanut punavallan päätyttyä taas ilmestyä.

Väkeä majaili kaikenlaisissa paikoissa, kun kaupunki oli täynnä pakolaisia ja useat talot olivat tuhoutuneet.  Nyt oli kaikki asukkaat ilmoitettava, sotaoikeuden uhalla!

Taudit levisivät ja ruumiita makasi vielä kaupungilla.

Sotamuistojen hallussapito oli kiellettyä.

Asianajajilla riitti tekemistä.

Mielipidekirjoitus, joka sai varmasti kannatusta.

Lukuisista kuolinilmoituksista huomion kiinnittää tämä. ”Toisen käden kautta”, 12-vuotiaana.

Siihen aikaan oli vankka perinne julkaista lehdissä hupijuttuja vakavan sisällön ohella. Ehkä tilanne huhtikuussa 1918 kumminkin oli sellainen, että naurajia ei niin kovin paljoa löytynyt.

 

Sitten katsaus Helsinkiin. Kaupunki oli vielä 10.4. punaisten vallassa, mutta saksalaiset lähestyivät jo lännestä. Kansanvaltuuskunta oli jo pakannut laukkunsa ja häipynyt Viipuriin. Työmies-lehti, joka oli ollut vuonna 1917 punaisen puolen kovimpia yllyttäjiä luokkasotaan, julkaisi viimeisiä numeroitaan.

 

Hangon suunnasta ilmoitetaan, että punaiset joukot etenevät. Tämä ei pitänyt paikkaansa.

Vain muutamaa päivää aikaisemmin oli punaisten johto vielä kiistänyt, että Suomeen olisi noussut maihin saksalaisia joukkoja. Nyt ei enää kiistetty, vaan ohjeistettiin, että  taistelijoiden oli käytettävä punaista merkkiä käsivarressa, jotta saksalaiset kohtelisivat vangiksi ottaessaan heitä sotilaina, joilla olisi kansainvälien oikeuden turva.

Uutisoidaan valkoisten maihinnoususta Loviisaan. Onkohan tässä nyt kyse saksalaisesta osasto Brandensteinista, joka nousi maihin Loviisassa 7.4.?Sama kuvio kuin Hangon maihinnousun yhteydessä – kiistetään joukkojen saksalaisuus.

Mahtoiko näissä harjoituksissa olla kyse muustakin kuin laulusta?

Poikkeusajat, poikkeusmenettelyt. Henkilöitä ei löydy sotasurmat-tietokannasta, joten ehkäpä liitto sai jatkua vielä kevään jälkeenkin.

Hämmästyttävän pasifistinen yleisönosastokirjoitus:

Vaikka ratkaisevat taistelut olivat pian käsillä – ja punaisten ennuste erittäin huono – oli lehti pullollaan seuranhakuilmoituksia. ”Punakaartin pojista me tykkäisimme somista, vaan kaikki lahtarit katalat meiltä rukkaset saavat.”

Tasavallan joukoiksi itseään nimittivät sekä punaiset että valkoiset.

 

LInkit lehtiin:

Aamulehti 10.4.1918

Työmies 10.4.1918     

 

Sotakevät lähenee loppuaan. Helsingissä taistellaan pian. Pysy ajan tasalla tykkäämällä 100vuottasitten.fi -sivusta Facebookissa.

Vastaa