12.11.1918. Saksa hävisi sodan, mitäs nyt?

Eurooppa, Suomi

Marraskuun 12. päivänä 1918 uutisoitiin asia, joka oli ollut jo pitkään odotettavissa, mutta Suomessa sen mahdollisuus oli haluttu monilla tahoilla kiistää. Saksa nimittäin oli hävinnyt ensimmäisen maailmansodan, sille oli asetettu hyvin ankarat rauhanehdot, ja keisari oli syrjäytetty vallasta.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Saksasta kuului myös uutisia siitä, että sosialistiset työläisneuvostot olivat ottaneet vallan monilla alueilla. Tapahtuisiko Saksassa se, mitä Venäjällä oli tapahtunut vuotta aikaisemmin, ja mitä Suomessakin oli edelliskeväänä yritetty?

Suomen kannalta tiedot Saksan tilanteesta olivat järisyttäviä. Suomessahan oli edelliskevään sodan tuloksena yhä suuri määrä Saksan asevoimia, ja maahan odotettiin saapuvaksi hallitsijaksi saksalaista prinssiä, jonka eduskunta oli lokakuussa valinnut Suomen kuninkaaksi. Samana päivänä, kun Saksan antautumisesta uutisoitiin, julkaisi Uusi Suometar myös kuningaskandidaatti Friedrich Karlin viikkoa aikaisemmin päivätyn tiedonannon, jossa hän ilmoitti vielä harkitsevansa ottaako hän kuninkaan tehtävän vastaan. Prinssi ilmeisesti ymmärsi jo, että sodan lopputulos tekisi mahdottomaksi hänen astua Suomen kuninkaan tehtävään. Hän huomauttikin, ettei hän ollut Suomen kuninkaaksi pyrkinyt, vaan häntä oli aivan yllättäen tultu kysymään kyseiseen tehtävään.

Uusi Suometar oli järkähtämättä kuningasvallan kannalla, vaikka kuningasprojekti näytti jo kääntyneen mahdottomaksi. Saksan antautumisen hetkelläkin lehti arvosteli tasavaltalaisia:

Seuraamme sadan vuoden takaista tilannetta. Seuraa sinäkin tykkäämällä Facebook-sivustamme.

Linkki tämän kirjoituksen lehtijuttuihin.

Vastaa