13.4.1919. Hyökätäänkö Pietariin? Hyökätäänkö Itä-Karjalaan?

Suomi, Yleinen

Huhtikuussa 1919 oli kulunut vuosi siitä, kun saksalaiset valtasivat Helsingin ja punaisen Suomen lopullinen romahdus alkoi. Vuoden takaisia tapahtumia hyödynnettiin jo markkinoinnissa:

Helsingin valtauksen vuosipäivää juhlittiin myös näyttävästi.

Uuden sodan enteet olivat jo ilmassa. Sosialistit olivat tehneet eduskunnassa välikysymyksen siitä, aikoiko Suomi hyökätä Pietariin kukistaakseen siellä olevan bolsevikkihallinnon ja/tai Itä-Karjalaan, taistelemaan bolsevikkeja vastaan ja tukemaan Itä-Karjalan irtoamista Venäjästä.

Pääministeri Ingman oli vastannut välikysymykseen yksiselitteisesti: Minkäänlaista hyökkäystä Venäjälle ei ole tekeillä. Samaan aikaan kuitenkin jo valmisteltiin itärajalla vapaaehtoisjoukon lähettämistä Aunuksen Karjalaan.

Uusi Suomi kirjoittaa asiasta, että mitään sotaretkeä ei suunnitella, mutta samalla kannattaa sotatoimien aloittamista Itä-Karjalassa.

”…harjoittavat bolshevistiset ryövärilaumat Aunuksessa paraikaa raakaa sortoa ja väkivaltaa, levittäen murhaa, hävitystä, nälänhätää ja kaikkea ajateltavaa kurjuutta maahan.”

”Suomen puolelta ei voida välinpitämättöminä katsella niitä kärsimyksiä ja sitä vainoa, jonka alaisina mainitut heimolaisemme ovat.”

”Jokaisen tosiasiain pohjalta asiata harkitsevan pitäisi kuitenkin käsittää, että neuvotteluihin ei ole aikaa, jos tahdotaan auttaa niitä, jotka paraikaa ovat avuttomina rosvojoukkojen käsissä ja että ilman aseellista voimaa tällaisten joukkojen uhkaaman rajaseudun suojeleminen on mahdotonta.”

Seuraa tapahtumisen kehitystä ja tykkää Facebook-sivustamme.

Linkit tämän kirjoituksen lehtiin:

Uusi Suomi 12.4.1919

Uusi Suomi 13.4.1919

Vastaa