14.1.1918. Kuka tunnustaa?

Suomi, Venäjä

Uuden Suomettaren uutisia 13. ja 14. päivä tammikuuta 1918. Reilu viikko ennen sotatoimien alkua.

Suomen itsenäisyydelle oli saatu ulkomaiden tunnustuksia tuskallisen hitaasti. Kaikki maat, paitsi Ranska, halusivat odottaa Venäjän tunnustavan ensin. Venäjän kansankomissaarien neuvosto antoi tunnustuksensa lopulta 4.1.1918, kun senaattorit olivat ennen vuodenvaihdetta käyneet hattu kourassa sitä Pietarista pyytämässä. Linkissä kansankomissaarien neuvoston tunnustusasiakirja. Allekirjoittajina mm. Lenin, Stalin ja Trotski.

Venäjän jälkeen tunnustuksia alkoi ropista. Ranska ja Ruotsi ensin, sitten Saksa, Norja ja Tanska. Ranska halusi ehtiä ennen Saksaa torjuakseen edes hiukan Saksan vaikutusvaltaa Suomessa. Pian tunnustivat myös mm. Unkari, Turkki ja Bulgaria. Iso-Britannia ja Yhdysvallat sen sijaan tunnustivat vasta seuraavana vuonna.

Punakaartien kiinteistötoimet jatkuivat. Turussa punakaarti oli omin päin ottanut haltuunsa merikoulun. Merikoulun johtaja ei luonnollisestikaan ollut tyytyväinen tähän pikaiseen omistajanvaihdokseen ja yritti kutsua apua eri tahoilta, mm. Turussa järjestystä pitäneeltä miliisiltä. Miliisi oli ilmoittanut, ettei asiassa voida mitään tehdä. Eikä varmaan haluttukaan tehdä, sillä Turun miliisi ja sen päällikkö William Lundberg olivat tiiviissä yhteistyössä punakaartin kanssa. Lundbergista tuli kapinan aikana Turkuun suoranainen diktaattori.

Helsingissä taas punakaarti oli jo kyllästynyt muutamaa päivää aiemmin valtaamaansa kenraalikuvernöörin taloon ja etsi nyt uutta kortteeria. Nyt olisi kelvannut kenraalikuvernöörin apulaisen asunto.

Venäjältä kuului uusia uutisia bolsevikkien uudistuksista. Perintöoikeus oli lakkautettu. Kuolleiden omaisuus kansallistettiin. Sittemmin myös elävien omaisuutta alettiin kansallistaa. Myös ortodoksisen kirkon erityisasema oli lakkautettu.

Kohta ollaankin satavuotisseurannassa jo niissä hetkissä, kun sotatoimet alkoivat Pohjanmaalla ja Karjalassa, ja vallankumous alkoi Helsingissä.

Klikkaa tästä ja tykkää Facebookissa, niin pysyt ajan tasalla, sata vuotta myöhässä. 

Vastaa