14.3.1917. Tietoa Venäjän vallankumouksesta alkaa tihkua Suomeen

Suomi, Venäjä

Venäjän helmikuun vallankumous, jossa keisari menetti valtansa, alkoi nykyajanlaskun mukaan maaliskuun alussa 1917. Suomen lehdissä ei uutisoitu mellakoista. Siihen oli kaksikin syytä. Ensinnäkin tietojen saaminen Pietarista vei normaalistikin muutaman päivän ja tilanne kehitti niin nopeasti, ettei uutisointi pysynyt perässä. Toinen syy oli sensuuri. Lehdissä näkyi valkoisia palstoja merkkinä sensuurin poistamista uutisista.

Mullistavat tiedot Pietarista näkyvät ensiksi Uuden Suomettaren lisälehdessä, joka on julkaistu 14.3.1917. Lehti löytyy täältä. Otsikon vieressä on kirjaimet S.H. eli sensuurin hyväksymä.

Lehti ei kerro keisarin kohtalosta mitään. Sen sijaan kerrotaan, että Mihail Rodsjankon johtama valtakunnanduuman virallinen komitea on ”sisäisen rappeutumisen raskaissa olosuhteissa, jotka ovat aiheuttaneet vanhan hallituksen toimenpiteet, pakotettu ottamaan käsiinsä valtakunnallisen ja yhteiskunnallisen järjestyksen palauttamisen.”

Samassa tiedotteessa luetellaan joukko vangittuja, joukossa mm. entinen pääministeri Stürmer .

Samana päivänä useat lehdet ilmoittivat Viaporin (tuleva Suomenlinna) linnoituksen asettamisesta piiritystilaan. Piiritys johtui vallankumouksesta ja sotilaiden kapinan pelosta. Syytä piiritykseen ei vielä kerrottu. Tässä Työmies-lehden ilmoitus:

Työmies kirjoitti myös urheilukiistasta työväen urheilijoiden ja suomettarelaisten välillä. Lehti paheksui sitä, että jotkut työläisurheilijat olivat mukana porvarillisten, ”suomettarelaisten” seurojen toiminnassa, nämä kun olivat ”ehkäisseet työajan lyhentämistä, tehokkaiden suojeluslakien säätämistä ym. urheilua edistäwiä uudistuksia, wieläpä wastustanut työwäen woimailurientojen awustamista waltion waroilla.”

 

Ja toki tapahtui myös asioita, joilla ei ollut mitään tekemistä poliittisten mullistusten ja kärjistyvien konfliktien kanssa(Työmies 14.3.1917):

 

Vastaa