16.12.1918. Viimeiset saksalaiset poistuvat Suomesta. Tupakointia halutaan helpottaa. Vaalitkin tulossa.

Eurooppa, Suomi

Joulukuun puolessavälissä 1918 oli koittanut se hetki, kun keväällä Suomeen saapuneista saksalaisista sotilaista viimeisetkin poistuivat. Suomessa tilanne oli jo vakiintumassa, mutta maailmansodan hävinneessä Saksassa tilanne oli käynyt hyvin sekavaksi.

Oikeistolainen Uusi Päivä -lehti uutisoi kyynelsilmin saksalaisten lähdöstä.

”Vaistomaisesti, voimakkaasti, pidättymättömästi hyrskysi saattamistilaisuudessa ilmoille suomalaisen yleisön kiitollisuus niitä sotilasrivejä kohtaan, jotka seisoivat lähtömerkkiä odottavien laivojen kannella. Niin läheisiksi, niin omaisiksi olivat nuo miehet, jotka hädän hetkenä olivat antaneet meille väkevän apunsa, tulleet, että heidän lähtönsä tuntui kuin kipeältä mieskohtaiselta menetykseltä”

Suomessa asiat menivät eteenpäin. Ensimmäiset yleiset ja yhtäläiset kunnallisvaalit olivat tekeillä. Siis sellaiset, joissa kaikilla oli äänioikeus. Ei kuitenkaan kansalaisluottamuksensa menettäneillä, joista suurin osa oli punavankeja. Vaalit järjestettiin eri aikaan eri paikkakunnilla. Helsingissä vaalit olivat tulossa vasta joulun jälkeen.

Tällaisia vaaliteemoja oli. Ei jaettu karkkia ja ilmapalloja, vaan pidettiin esitelmiä! Olisikohan vieläkin parempi näin?

Jotkut asiat ovat menneet sadassa vuodessa aivan ympäri. Silloin oltiin huolissaan siitä, että tupakkaa ei ole kaupoissa riittävästi tarjolla.

Uutisia Suomenlahden takaa. Saksalaisten vetäydyttyä käytiin taistelua Viron hallinnasta. Viron hallituksen joukot sotivat englantilaisten tuella bolsevikkeja vastaan.

Helsingissä ilmestyi vuoden 1918 loppuun asti saksankielinen sanomalehti Suomi-Finnland. Siinä kerrottiin Mannerheimin haastattelusta, jossa tämä oli kommentoihut ettei saksalaisten panos vapaussodassa ollut ratkaiseva vaan Suomen valkoinen armeija olisi hoitanut homman yksinkin.

Euroopasta pikku-uutisia. Nämäkin kertovat jotain millainen aika oli menossa.

Liittoutuneet (ilmeisesti ranskalaiset) olivat tuoneet 200 ”mustaa marokkolaista” valvomaan järjestystä Unkariin. Mahtoi olla hämmästyttävää. Kolmetuhatta unkarilaista oli määrätty korjaamaan Serbiassa aiheutettuja tuhoja.

Unkarissa oli laskettu, että 11400 ihmistä oli sodan aikana tuomittu kuolemaan.

Ukrainassa puolalaiset olivat vanginneet Lvovin kaupungin juutalaisneuvoston.

Linkit:

Uusi Päivä 

Suomi-Finnland

 

Seuraa Facebookissa ja pysy ajan tasalla, sata vuotta myöhässä!

Vastaa