17.5.1919. Ongelmia sotaretkellä: Sekalaisista aineksista kokoonpannut joukot ryhtyivät tekemään kaikellaista vallattomuutta.

Suomi

Vapaaehtoisjoukon sotaretki Aunukseen eteni. Suojeluskunnat värväsivät lisää miehiä joukkoihin kaikkialla Suomessa. Lisäjoukoille olikin kova tarve, sillä sopimukset olivat määräaikaisia ja osa joukoista pitä lähettää takaisin kurittomuuden ja soveltumattomuuden vuoksi, osa lähti ennen aikojaan itse. (Aamulehti)

Näin se reissu eteni. Tai sitten ei edennyt. Rintama oli vakiintunut paikoilleen, mutta nyt oli jouduttu hiukan vetäytymään. (Aamulehti)Syy perääntymiseen oli aika kuvaava. ”Joukot, jotka olivat kokoonpannut sekalaisista aineksista, ryhtyivät tekemään kaikellaista vallattomuutta”. Ei se ollut helppoa johtaa pikaisesti koottua joukkoa, joka oli pitkälti vailla sotilaskoulutusta. (Aamulehti)

Tässä kerrotaan lisää kyseisestä kurittomuudesta. ”Hannulan komppaniaan kuului paljon suomalaisia punaisia, vankileireistä vapaiksi laskettuja kapinallisia ja muita seikkailijoita, jotka olivat Aunuksessa tehneet itsensä syypäiksi varkauksiin, y.m. rikoksiin.” (Aamulehti)

Tampereelta: Työmies Ihlmanin olisi varmaan kannattanut jättää kengät pöllimättä. Kenkävarkaus toi 4 vuotta kuritushuonetta! (Aamulehti)

Helsingissä vietettiin näyttävästi vapaussodan voitonparaatin yksivuotisjuhlaa. ”Jo varhain aamulla tulvi kaduille runsaasti väkeä katsomaan suojeluskuntalaisten kokoutumista Rautatientorille.” ”Kaikilla koululaisilla, pienimmistä suurimpiin asti, oli kädessä pieni sinivalkoinen ristilippu.” (Helsingin Sanomat)

Valkoisten kukkien myynti oli iso juttu vapaussodan muistopäivinä. ”Pitkin päivää liikkuivat kaduilla, kahviloissa ja muualla valkopukuiset neitoset, tarjoten yleisölle kaupan valkoisia merkkikukkiaan.” ”…niiden tuottama rahallinen tulos, joka käytetään invaliidien avustamiseen, on erinomainen.” (Helsingin Sanomat)

Valtionhoitaja Mannerheimilla saattoi olla muikea hymy juhlallisuuksia johtaessaan. Vuotta aikaisemmin hän oli johtanut valkoisen armeijan voitonparaatissa Helsinkiin, mutta tullut sitten saksalaisten ja saksalaismielisten syrjäyttämäksi,. Saksan hävittyä sodan ja poistuttua Suomesta oli Mannerheim jälleen kutsuttu apuun, ja nyt hän oli jälleen voitonjuhlallisuuksien keulakuvana. (Helsingin Sanomat)

Leimat olivat siihen aikaan tärkeitä. Rajamäen työväenyhdistyksen leima oli tainnut kadota sodan aikana. Viinikaisella taas oli kiire fillarinsa kanssa. (Suomen Sosialidemokraatti)

Kun hakaristi oli vielä neutraali koriste. (Ilkka)

Pitkän yrityshistorian alkuvaiheita. Silloin ei vielä pakkaavista jäteautoista tiedetty mitään. (Ilkka)Itärajalla vaihdettiin ihmisiä. Venäjällä olevia suomalaisia päästettiin Suomeen, kun vastineeksi Suomesta lähetettiin Venäjälle bolsevikkeja (vai ihan yleisesti punaisia?) ja uutisen mukaan ”Ranskasta tuotuja sotavankeja”. Mutta nyt vaihto oli katkennut. (Aamulehti)

Pysy ajan tasalla, sata vuotta myöhässä! Klikkaa meidän Facebookkia!

Tässä kirjoituksessa siteeratut lehdet löytyvät täältä!

Vastaa