17.6.1917. Hankkisitko tomunimijän? Ratkaiseeko Haiti ensimmäisen maailmansodan?

Eurooppa, Suomi, Venäjä

Kesäkuussa 1917 vastakkainasettelu sosialistien ja porvarien välillä kärjistyi. Ensimmäinen maailmansota jatkui. Yhdysvallat oli jo huhtikuussa liittynyt sotaan, mutta taistelut jatkuivat yhä tasaisina sekä itä- että länsirintamilla. Normaaliakin elämää elettiin ja käytiin kauppaa, kuten Uusi Suometar 17.6.1917 kertoo:

Ihanne-tomunimijässä on sähkömetodi, joka onkin sen merkittävin ominaisuus käytettäessä lakaisuharjan, rottingin ja tomuviuhkan asemesta. Selityksiä annetaan pyydettäessä. Mainosfiguuri on jotenkin luonnotoman näköinen.

Tomunimijä tuotteena elää yhä, mutta juhannushattu ja Heimon Muotiliike ovat hävinneet johonkin historian roskaläjään.

Paheksuttiin, että sosialistit käyttävät venäläistä sotaväkeä vaatimustensa ajamiseen. Koko juttu täällä.

Sotaväki herätti muutenkin pahennusta. Sotilasautot (siis ”autto”) aiheuttivat jatkuvasti onnettomuuksia. Koko juttu täällä.

Saksan keisari oli kuulemma tarjonnut Venäjälle rauhaa. Pietarin työ- ja sotamiesneuvosto ei asialle lämmennyt. Venäjän ja Saksan rauhansopimus tulisi solmittua vasta seuraavan vuoden keväällä. Koko juttu täällä.

Hilpeyttä herätti se, että Haiti (joka oli tuolloin USA:n miehittämä) oli ilmeisesti julistanut myös sodan Saksalle. Haitin panos ei juurikaan vaikuttanut sotatapahtumiin, mutta USA:n osallistuminen (mm. sukellusvenesota) alkoi vähitellen kääntää länsirintamaa Saksan tappioksi.

 

 

Vastaa