19.7.1917 Valta siirrettiin eduskunnalle, mutta sitten eduskunta meinaa hajota – ja perunapenkkejä sotkeville huligaaneille pitää antaa kunnon selkäsauna

Suomi

 

18.7.1917 oli Suomen eduskunnassa varmankin suurin äänestys siihen mennessä. Äänestettiin siitä, että kun Venäjällä kerran ei enää ollut keisaria, pitäisikö keisarin valtaoikeudet siirtää Suomen eduskunnalle. Venäjän väliaikainen hallitus oli nimittäin napannut keisarin valtaoikeudet itselleen.

Äänestyksen jakolinjat olivat sellaiset, että lakia kannattivat sosiaalidemokraatit, maalaisliittolaiset ja nuorsuomalaiset. Muut porvaripuolueet pääosin vastustuvat. Vastustusta ja epäilystä herätti se, kannattaisiko pilata suhteet Venäjän hallitukseen, ja se, että valta siirtyisi lain mukaan kokonaan eduskunnalle ja senaatti (siis nykyistä hallitusta vastaava toimielin) olisi jäänyt jokseenkin toimettomaksi.

Laki hyväksyttiin eduskunnassa. Vaasa-lehti uutisoi uudesta laista tällä tavoin. Samalla ennakoitiin jo hallituksen hajoamista ja eduskunnan hajottamista, jotka sitten tapahtuivatkin.

Tapahtumat vyöryivät niin kovaa vauhtia, että huomattavaan kokoustilaisuuteen, johon kansanedustaja oli saapumassa Helsingistä, toivottiin kaikkien saapuvan, kun ”näin kaukana pääkaupungista ei millään tahdo pysyä tapahtumien tasalla.”

Oli toki muutakin. Huligaanit perunamaitten kimpussa! Urheilukentän ympärillä revitään varsia, penkkejä poljetaan ja tehdään muutakin ilkivaltaa. Hommattava ilkiöille hyvä selkäsauna!

Härmäläisten näytelmä meni pieleen.

Saunaan sentään pääsi taas.

Linkki kyseiseen lehteen täällä.

Tapahtumarikkaan viikon seuranta jatkuu.

Vastaa