2.2.1918 Kirjoituksia valkoisesta enklaavista

Suomi

Kun punakaartit ottivat vallan eteläisessä Suomessa tammikuun lopussa 1918, jäi punaisen alueen sisään muutama valkoinen enklaavi. Helmikuun aikana ne kaikki kukistuivat, mutta vielä helmikuun alussa niissä elettiin päällisin puolin kuten ennenkin. Ja kauhisteltiin ympärille levinnyttä punaista kumousta.

Vakka-Suomi -lehti julkaisi 2.2.1918 julistuksen, jossa peräänkuulutettiin uskollisuutta lailliselle hallitukselle.

Yritettiin luoda uskoa siihen, että tapahtumien kulku kääntyy valkoisten kannalta parempaan suuntaan.

Lukijoille esiteltiin hallituksen joukkojen ylipäällikkö Mannerheim. Hallituksen joukkoja odotettiin pelastajiksi pohjoisen suunnasta. Mannerheimin syntymäpaikka tosin meni pieleen.

Suorat sanat siitä, miten suomalainen sosialismi on verellä tahrattu, murhilla ja kaikkein rumimmilla rikoksilla häväisty. ”Tunnottomat johtajat suistivat sen kokonaan venäläisen anarkismin syliin.”

 

Turkulaisen aseistetun huligaanisakin kerrotaan käyneen Vehmaalla ja etsineen erästä maanviljelijää kuritettavakseen. ”Raukkamaisuutta todella osoittaisimmekin jos me ilman rangaistusta sallimme minkä tahansa huligaanijoukon täällä reuhata ja pelottaa rauhallisia ihmisiä.”

Ruotsin ja Norjan alamaisten kerrotaan pakenevan Suomesta sotalaivoilla.

Turusta raportoidaan, että siellä olevien venäläisten sotilaiden aseet oli annettu punakaarteille, mistä syystä sotilaat katsoivat olevansa aseettomina turvattomia ”suureksi osaksi vihamielisen väestön keskuudessa”. Matruuseja kerrottiin pelottavan, että Vaasan tapahtumat, eli varuskuntien aseistariisuminen, tapahtuisi myös Turussa.

Linkki Vakka-Suomi -lehteen 2.2.1918

Klikkaa tästä ja tykkää Facebook-sivustamme, niin pysyt ajan tasalla sadan vuoden takaisista tapahtumista!

 

Vastaa