2.8.1917. Eduskunta hajotetaan

Suomi

31.7.1917 Pietarissa Venäjän väliaikainen hallitus teki päätöksen, että nyt loppuu suomalaisten temppuilu ja eduskunta hajotetaan. Syynä oli eduskunnan säätämä valtalaki, jolla vanhoja keisarin valtaoikeuksia koetettiin siirtää eduskunnalle.

Eduskunnan hajottaminen tapahtui tällaisella manifestilla (linkki).

Työmies-lehden pitkä uutinen täällä.

Tapauksesta on sittemmin väitelty kovasti, mikä oli suomalaisten oma panos eduskunnan hajottamisessa. Yllyttivätkö suomalaiset poliitikot (porvarit) Venäjän hallituksen kaatamaan eduskunnan, jotta sosialistienemmistöstä päästäisiin eroon? Selviä dokumentteja asiasta ei ole.

Porvarillinen Vaasa-lehti joka tapauksessa kannusti eduskuntaa olemaan taipumatta ja pitämään kiinni valtalaista.

(Etelä-Suomessa porvarilehdet eivät edelleenkään ilmestyneet kirjapainolakon vuoksi.)

Linkki Vaasa-lehteen tässä.

Muita uutisia:

Tiesitkö, että Saksa pommitti Ahvenanmaata ensimmäisessä maailmansodassa? Ilmalaivalla? Tässä uutinen:

Työmies: ”Juorut ja härnäilyt ympäröivät Ypäjän maatyöväen lakkoa.” Nimismieskään ei anna rauhassa kulkea maantielläkään näyttelemättä virkamahtiaan. ”Mutta jos vielä edelleen nimismies nähdään räyhäämässä, niin lakkolaiset katsovat olevansa pakoitetut ottamaan hänet kiinni.”

Sosialistit eivät ole ikinä pitäneet partiolaisista, eivätkä pitäneet sata vuotta sittenkään. Työmies-lehti uutisoi partiolaisten (boiskottien) rääkänneen hevosia Helsingissä. ”Tapaus on kuvaava näyte, mitä mokomilla salaperäisillä herraspolitiikan palvelusjärjestöillä on käytännössä tekemistä.” ”On sekin kuvaavaa porvariston johdolle, kun he nuorukaisensa ja lapsensa kasvattavat tulevaisuutta varten täyshuligaanisen maailmankatsomuksen hengessä.”

 

 

Vastaa