20.4.1919. Kuninkaalliset Irlannin Karjalaiset

Suomi, Venäjä, Yleinen

Itä-Karjalassa oli kerrassaan sekava tilanne sata vuotta sitten. Alueella oli aseissa venäläisiä, brittejä, suomalaisia ja karjalaisia. Erikoisia joukko-osastoja olivat Britannian asevoimien komennossa toimineet suomalaiset ja karjalaiset joukot. Uusi Suomi esitteli niitä 20.4.1919 Englannista saamiensa tietojen pohjalta:

Kyseessä oli siis kaksi eri osastoa. Oli suomalaisista punaisista koostunut ”Punainen Suomalainen Legiona” eli Muurmannin legioona. Se koostui pääosin kansalaissodan jälkeen Venäjälle paenneista punaisista. Heillä oli brittien kanssa yhteinen vihollinen: Saksa, ja sen liittolainen valkoinen Suomi. He taistelivat Itä.Karjalaan eteneviä suomalaisia heimosotureita vastaan. Sen sijaan taisteluista brittien toista vihollista, Venäjän bolsevikkeja vastaan, heidät oli vapautettu.

Sen sijaan bolsevikkeja vastaan taisteli itäkarjalaisista koottu joukko, jota nimitettin ”Kuninkaallisiksi Irlannin karjalaisiksi”, sillä heidän komentajanaan sattui olemaan irlantilainen upseeri ja tunnukseksi oli annettu Irlannin vaakuna.

Sitten Suomen puolelle ja vähän jatkokertomusta. Näistä herroista (vai tovereista?) kerroimme viime kerralla: jääkärit Muisto Elomaa ja Toivo Piipponen, joita epäiltiin jonkinlaisesta kumoushankkeesta. Elomaa oli nyt saatu kiinni, Piipponen oli yhä karkuteillä.

Keitä mahtoivat olla ja mitä tehneet? Kummankaan kohdalla ei täällä ole mainintaa näistä pidätyksistä.

Sote-asiat eivät olleet kunnossa sata vuotta sittenkään.

Seuraa tilanteen kehittymistä, sata vuotta myöhässä, Facebook-sivullamme!

Linkki: Uusi Suomi 20.4.1919

Vastaa