21.1.1919. Jos lähdet sotaan, ei vakuutus korvaa.

Eurooppa, Suomi

Alkuvuonna 1919 Viron vapaussota oli käynnissä. Suomessa sotaa seurattiin suurella mielenkiinnolla ja vapaaehtoisina lähti iso joukko suomalaisia taistelemaan sukulaiskansan rinnalla bolsevikkeja vastaan. Suomessa näyttää vallinneen oikein Viro-innostus. Sota oli tietysti sotaa ja sankarivainajiakin palasi Suomeen. Siitä syntyi käytännön ongelma. Korvaako vakuutus jos kaatuu sodassa? Vakuutusyhtiöt julkaisivat ilmoituksen: ei korvaa. Ota sotalisävakuutus, niin sitten korvaa.

”Todellinen heimokansallinen juhlatilaisuus” Viron apuretkikunnan hyväksi järjestettiin 21.1. Hämeenlinnan Teatteritalolla. ”On vain varattava liput ajoissa, sillä kysyntä on suuri”.

Toinen trendi alkuvuodelta 1919. Suojeluskunnat. Hämetär-lehti kertoo ylpeänä, että Hämeen läänissä oli kaikista lääneistä eniten suojeluskuntalaisia väkilukuun suhteutettuna. ”248 jokaista 1000 asukasta kohden.” Jos tuo 1000 henkeä sisältää sekä miehet että naiset, olisi siis jopa puolet miehistä Hämeessä kuulunut suojeluskuntaan.

”Jokseenkin yhtä hyvin ovat edustetut Uudenmaan, Turun ja Viipurin läänit.” Siis ne, jotka olivat kapinan aikaan punaisten vallassa. Sen sijaan valkoisen Suomen ydinmaa Vaasan lääni ei näytä tuolloin olleen suojeluskuntalaisuuden eturivissä.

 

Hämetär, joka oli Edistyspuolueen lehti, kertoi myös mielipiteensä sosialismista.

Vielä muoti-ilmiöistä. Yksi sellainen näyttää olleen puolueiden paikallisjärjestöjen perustaminen. Edistyspuolue ja kokoomus perustivat kovaa vauhtia eri pitäjiin omia yhdistyksiään.

Eipä päässyt ompelukurssillekaan kuka vain! Papintodistus, hyvä maine ja 15 ikävuotta vaadittiin.

Levottomuuksia itärajalla. Rajan yli tultiin asevoimin välillä Venäjältä Suomen puolelle, ja Suomi taas lähetti epävirallisia sotajoukkoja heimosotiin Itä-Karjalan puolelle.

Löytötavaraa? Missä on Lenin?

Pietarissa se oli. Väärä hälytys.

Linkki Hämetär-lehteen 21.1.1919.

Klikkaa ja tykkää Facebook-sivustamme ja pysy ajan tasalla, sata vuotta myöhässä!

 

Vastaa