23.2.1918 Kirjoituksia Vaasasta, Suomen pääkaupungista

Eurooppa, Suomi, Venäjä

Helsingin jäätyä punaisten hallintaan Suomen senaatti pakeni Pohjanmaalle ja jatkoi toimintaansa Vaasassa. Kevään 1918 ajan valkoista Suomea hallittiinkin Vaasasta. Tässä otteita Vaasa-lehdestä 23.2.1918. Hiukan ennen jääkäreiden pääjoukon saapumista Vaasaan.

”Vapauden taistelussa kaatuneiden” kuolinilmoituksia. Myös uusi jääkäri oli syntynyt.

Asevelvollisten kutsunnat olivat käynnissä. Ote Kauhavan kutsuntailmoituksesta: ”Kaikki tahtonevat mielihyvällä rientää täyttämään tätä arvokasta isänmaallista velvollisuutta. Poisjäämisen seurauksista ei tarvinne muistuttaa.” Kurikassa taas oli ”kaikellainen vähemmän välttämätön kodin ulkopuolella tapahtuva liikkuminen” öisin pidättämisen uhalla kielletty.

 

Jossain oli jääkäri hukassa.

Töysän työväenyhdistys ilmoittaa vastalauseensa sille, että ”sos. dem. puolue Suomessa on johdettu anarkismin tielle ja lopuksi ilmeiseen kujalaissotaan (?) vastoin sosialismin periaatteita”. Protestina yhdistys ilmoittaa hajottavansa itsensä! Samantapainen ilmoitus tulee Ilmajoen Salonkylän työväenyhdistykseltä.

Kauhavalta lähetetään kiitokset sankarivainajan muistoa kunnioittaneille.

Pohjois-Satakunnasta raportoidaan naiseksi pukeutuneesta punaisten urkkijasta.

Vaatteita, kiikareita ja vähän kaikkea muutakin tarvittiin rintamalla. Isänmaan ystäviltä pyydettiin lahjoituksia.

Jo vuonna 1918 oli syytä rajoittaa lasten puhelimen käyttöä.

Vallan kaapanneita punaisia syytettiin siitä, että he valehtelemalla estivät viljatoimitukset Englannista.

Vilppulassa oli meneillään asemasota, ”paikoillaan pysymis-kautta kestää edelleen.” Rintamakertomukset olivat aika värikkäitä. ”Niinpä esim. eräs Kuopin valloittaja oli taistelussa joutunut punakaartilaisten keskelle, josta pelastui vain siten että hautautui lumikinokseen neljäksitoista tunniksi, ja kun oli sieltä vihdoin päässyt pois, olivat vaatteet niin kangistuneet ettei saattanut juuri muuta kuin kieltänsä liikuttaa.”

Jotkut kertovat löytäneensä vihollisen puusta. ”Mies oli aikonut kauankin siellä istua, koska oli ottanut pari leipää ja muutakin ruokaa evääkseen. Puistimme joukolla miehen alas puusta. Muta leivät pysyivät yhä kainalossa.”

Rintamatiedote. Savolaiset ja pohjalaiset edenneet Mäntyharjun eteläpuolella, karjalaiset valloittaneet Joutsenon.

”Suuri joukko-osasto ryssiä joutui kierrokseen, jolloin ryssät ryhtyivät pistinhyökkäykseen. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään, sillä Kuopion rykmentti vastasi revolveritulella hyökkäykseen, jolloin ryssiä kaatui noin 40. … Osa joutui vangiksi ja olivat ihmetelleet suomalaisten erinomaista asestusta.” – Löytyyköhän dokumentaatiota tästä tapauksesta?

Tukholman kautta tulee Saksan päämajasta tieto, että saksalaisten hyökkäys oli edennyt Viroon. Tämä siis päivää ennen kuin Viro julistautui itsenäiseksi.

Hetkeä aikaisemmin oli näyttänyt siltä, että Saksan ja Venäjän välille tulisi rauha. Aselepo ja rauhanneuvottelut olivat kuitenkin katkenneet.

Sotatapahtumien keskellä jatkuivat ne prosessit, jotka oli ennen sotaa käynnistetty. Uusia kunnallislakeja selostavien kirjojen kerrotaan ilmestyneen kirjakauppoihin.

Linkki Vaasa-lehteen 23.2.1918.

Klikkaa tästä ja tykkää Facebook-sivustamme, niin pysyt ajan tasalla sadan vuoden takaisista tapahtumista!

Vastaa