24.2.1919. Kura lensi ennen eduskuntavaaleja

Suomi, Yleinen

Sata vuotta sitten oli Suomen itsenäisyyden ajan ensimmäiset eduskuntavaalit tulossa ja kampanjat olivat kiivaimmillaan. Vastakkainasettelujen aika ei ollut ohi, vaan lokaa heitettiin puolin ja toisin, parhaimmillaan moneen suuntaan.

Vaaleissa olivat tietysti kovimpina vastapuolina vastakkain punaiset ja valkoiset. Kommunistit olivat vankeudessa tai maanpaossa, mutta sosiaalidemokraatit edustivat vuoden 1918 hävinnyttä osapuolta. Valkoinen puoli ei ollut mitenkään yhtenäinen. Vaikka kuningas oli kieltäytynyt tulemasta Suomeen, oli Suomessa edelleen kuninkaanvallan kannattajia, etenkin kokoomuksessa. Maalaisliitto taas kannatti tasavaltaa. Näiden välillä oli kova vääntö. Lisäksi oli kieliriidat suomen- ja ruotsinkielisten välillä. Ahvenanmaa pyrki kokonaan eroon Suomesta ja muutkin ruotsinkieliset alueet halusivat määrätä omista asioistaan.

Vaasassa ilmestyi sosialistinen Työläinen-lehti, jota yritettiin välillä kieltääkin ja lopulta kiellettiinkin, mutta kevättalvella 1919 se vielä painoi menemään sylkien tulta ja pilkkaa porvarien niskaan.

Tässä esitellään 24.2.1919 Työläisen numerossa se vaalilista, jota Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan työläisten piti äänestää;

Varmuuden vuoksi lehdessä oli kuvattu myös kilpailevien puolueiden vaaliliput ja laitettu niihin sopivat kuvaukset. Ruotsalainen kansanpuolue:

Näin esitellään kokoomuksen vaaliliitto. Työläisen toimituksessa on ollut joku tilannekomiikan mestari kirjoittamassa näitä.

Ja sitten maalaisliitto.

Siihen aikaan oli sellainen hyvä käytäntö, että jos yksikään ehdokas listoilta ei kelvannut, sai äänestäjä ehdottaa myös ketä tahansa muuta. Ehkä olisi hauska juttu nykyäänkin?

Osuuskauppojen mainokset näyttävät olleen Työläiselle tärkeä tulonlähde.

Sosiaalidemokraatit saivat siis osallistua vaaleihin, mutta ei se ihan sovussa ja kivuttomasti sujunut. Tuleva pääministeri Väinö Tannerkaan ei silloin vielä ollut luotettujen kirjoissa.

 

Oliko vankileireillä rääkätty vankeja vai ei? Se oli keväällä 1919 kova kiistan aihe. Hiukan ivallisesti tässä kehutaan, että oikeuskanslerin lausunnossa on ”ilahuttavaa edistystä”, kun hän ei enää kiistä ettei olisi ollenkaan rääkätty, vaan nyt sanoo vain että ”valituskirjelmissä on paljon liioiteltua”.

Täysin erilaisessa maailmankuvassa toimitettiin samassa kaupungissa Ilkka-lehteä, maalaisliiton eli tasavaltalaisten äänenkannattajaa. Siellä oli 24.2.1919 isona jutun aiheena jääkärien Suomeen saapumisen vuosipäivä.

”Nyt olivat he tarpeen puhkaisemaan kansaamme ja maahamme kasvatetun mätäpaiseen. Katkeraa oli käydä omaa kansaa vastaan, mutta katkerampaa olisi ollut, jos  bolsevistinen kiihoitus olisi puhjennut täyteen kukoistukseensa ja polkenut maahan kulttuurimme ja edistyksemme.”

 

Töysässä oli paheksuttava meininki. Nimimerkki ”Eräs” kertoo:

Tästä tulee mieleen, että eivät ne puheen ja kiistan aiheet kovasti poikkea siitä, mitä esimerkiksi irtisanomislain tiimoilta kirjoiteltiin noin sata vuotta tämän kirjoituksen jälkeen.

Ahvenanmaa oli kovasti irrottautumassa Suomesta ja rajalinjaa piirreltiin jo karttaan. Brändön kunta olisi rajattu yhden skenaarion mukaan Suomen puolelle, mikä huolestutti brändöläisiä kovasti.

Nyt hereillä!

Naapurissa toimitettiin kokoomuspuolueen Vaasa-lehteä. Ilkalla ja Vaasalla näyttää olleen kova ”battle” meneillään. Etenkin siitä riitti kiistaa, olisiko kuningas pitänyt nimietä vai ei. Vaikkakin eduskunta oli jo päättänyt, että tasavalta tulee, ja kuninkaaksi valittu saksalainen prinssi oli ilmoittanut, että ei hän Suomeen aio saapua.

Vaasa-lehti esitteli omia eli kokoomuksen ehdokkaita.

Yhtenä uhkakuvana kaikkien suomenkielisten lehtien kirjoituksissa näkyi ruotsinkielisten pyrkimys eristäytyä muusta Suomesta. Tämän mukaan ”Svensk-Finlandille” oli tekeillä jopa oma eduskunta ja sotajoukko.

Olipas silloin kaikenlaista vääntöä. Ihme kyllä vaalit saatiin käytyä ja jotenkin maata saatiin silloinkin hallittua.

Linkit lehtiin:

Työläinen

Ilkka

Vaasa

 

Seuraa Facebook-sivuamme, niin pysyt ajan tasalla siitä mitä tapahtui tasan sata vuotta sitten! Klikkaa tästä!

 

Vastaa