24.4.1919. Heimosotaretki Itä-Karjalaan alkaa.

Suomi, Venäjä

Huhtikuun 21. päivä 1919 suomalainen vapaaehtoisjoukko ylitti Suomen ja Venäjän välisen rajan ja lähti etenemään Laatokan pohjoispuolta pitkin Aunuksen Karjalaan. Tavoitteena oli häätää bolsevikit Karjalasta, poistaa hyökkäyksen uhka Suomea kohtaan ja liittää Aunuksen Karjala Suomeen. Suomen valtio rahoitti retkeä, mutta kieltäytyi lähettämästä asevelvollisia mukaan. Retkeläiset olivat siis palkkasotilaita. Ensimmäiset tiedot retkestä ilmestyivät lehtiin 24.4.


Uusi Suomi 24.4. korostaa kyseessä olevan ensisijaisesti paikallinen vapausliike. Käytännössä sotatoimet jäivät pääosin suomalaisten harteille.

Suomen Sosialidemokraatti kirjoitti 24.4. pitemmin ja kriittisesti. ”Aletaanko retken järjestämistä katua”.

Uusi Suomi kirjoittaa pitemmin 25.4. ja kiistää, että joukot olisi koottu Suomen puolella, vaikka tosiasiassa niin oli tapahtunut. Uutisessa on hiukan kaunisteltua tietoa tapahtumista: ”Koko valkoisen Aunuksen miehinen väestö on aseissa” – tosiasiassa paikallisen väestön aktiivisuus jäi aika pieneksi.

Uusi Suomi 25.4. kirjoittaa myös, että Ruotsissa varoiteltiin Karjalan aseellisesta valtaamisesta, vaan ”on sen toteuttaminen saavutettava rauhallissta sopimustietä, niin että vastaiset vaarat uudestisyntyneen Venäjän taholta vältettäisiin.”

Seuraa tilanteen kehittymistä Facebook-sivuillamme!

Vastaa