25.1.1919. Pitäkäämme kiinni kunniastamme. Vapaussodan ensimmäinen vuosipäivä lähestyy

Suomi

Tammikuun 1919 lähestyessä loppuaan valmistauduttiin Etelä-Pohjanmaalla suuriin juhlallisuuksiin. Tasan vuosi oli kulunut siitä, kun maakunnan suojeluskunnat alkoivat riisua venäläisiä varuskuntia aseista, minkä katsottiin olleen vapaussodan lähtölaukaus. Tätähän piti juhlia komeasti.

Vapaussodan vuosipäivää vietettiin ilmeisesti joka pitäjässä.

Suurin juhla oli Vaasassa, jonne saapui itse Mannerheim.

Vapaussodan muistomerkkien suunnittelu oli kovassa vauhdissa. Lapuan legendaariset Laurilat olivat saamassa muistomerkin Länkipohjaan maantien varteen. Kylän keskustaan se sitten lopulta kumminkin pystytettiin ja tien varteen muistolaatta vasta paljon myöhemmin.

Piirustuskilpailu ei siihen aikaan tarkoittanut lasten piirustelua. Vapaussodan sankaripatsaiden suunnittelu ja pystyttäminen oli suurin Suomessa siihen asti toteutettu patsasprojekti. Sankaripatsaita oli tekeillä lähes joka pitäjään.

Suojeluskunnissa esiintyi paikoitellen eripuraa.

Ylistarossa haittasi monarkistien ja tasavaltalaisten kiista.

Vaasassa oli silloinkin saatu aikaan kielikiista. Suomenkieliset protestoivat sitä, että ruotsinkieliset olivat omineet suojeluskunnan itselleen. Komentokielikin oli muutettu ruotsiksi. Suomenkieliset aikoivat boikotoida Vaasan suurta vapaussodan vuosijuhlaa ja perustaa pikimmiten oman suojeluskunnan.

Suojeluskuntavarusteiden valmistaminen työllisti monta yritystä ja kilpailuakin oli.

Vaasa-lehden painotekniikka ei oikein tehnyt oikeutta tälle juhlavalle kuvakollaasille.

Linkit lehtiin:

Ilkka 25.1.1919

Vaasa 27.1.1919

 

Tykkää sivusta Facebookissa ja pysy ajan tasalla, 100 vuotta myöhässä!

Vastaa