25.3.1918 Kranaatteja putoilee jo Tampereelle.

Suomi

24.3.1918 valkoiset olivat edenneet Tampereen ympäristössä joka suunnassa niin pitkälle, että kaupungin huoltoyhteydet oli jo lähes katkaistu.

Seinäjoella Ilkka-lehti selosti rintamatilannetta seuraavasti. Selostus on muutaman päivän vanha eikä siinä olla vielä aivan Tampereen porteilla.

”Varsinainen sotaliike alkoi jo edellisellä viikolla Virtain Vaskivedellä, josta punaryssäin helsinkiläinen valioväki yrittää Virtain kaksinaamaisten opastamana murtaa rintamamme maksoi mitä maksoi. Punaisten yritykset tehtiin kuitenkin tyhjiksi.”

”Lyly, jossa oli punaryssillä tykistön ja tämän rintaman esikunnan pääkortteeri, vallattiin maanantaina t.k. 10. p:nä. Siitä jatkettiin puhdistusta edelleen edeten seuraavana päivänä Korkeakoskelle. Useita kiivaita taisteluja suoritettiin matkalla. Näkyvinä merkkeinä oli vielä kolme päivää myöhemmin kokonaiset röykkiöt punaryssäin ruumiita rautatien varrella ja yksityiset ruumiit siellä täällä järven jäällä ja asemaa ympäröivissä metsissä.”

”Vihollisen lentokone tarkasteli ahkerasti asemiamme uskaltamatta tulla lähemmä kuin pilvien toiselle puolelle.”

”Pitkä oli ollut viikon aikana tehty harppaus ja väsyneen näköisiä olivat miehet, mutta iloisia ja reippaita kuitenkin. Ei muista kelpo sotilas väsymystä silloin kun sen edellä pakenee sekasortoinen ryövärilauma, joka on otettava kiini ja kukistettava.”

Pieniä ilmoituksia:

   

Kauhukertomuksia vankien kohtelusta kirjoitettiin siihen aikaan yleisesti. Kertomusten todenperäisyys ei välttämättä ollut aivan vakaalla pohjalla.

Myös punaisten joukkojen kurittomuudesta ja päällikköjensä ampumisesta kirjoitettiin yleisesti. Tässä nostetaan esiin myös päällikön jääräpäisyys kapinan syynä.

Samana päivänä taas Tampereella ilmestynyt Kansan Lehti kirjoitti nimenomaan siitä, että punakaartin taistelumenestyksen pohjana on taistelu vapaasti soveltaen, kun taas lahtarit taistelevat sokeasti johtajiaan seuraten.

Rintama oli edennyt jo aivan Tampereen kaupungin laitamille, mutta Kansan Lehti julisti vielä optimismia.

”Vihollinen yrittää kaikin voimin saada haltuunsa etelään päin vievän radan sulkeakseen täten ulospääsyn kaupungista.”

”Mieliala alkaa käydä virkeämmäksi ja toivorikkaaksi. Asema on paranemaan päin.”

Tilanteen kiristymisestä kertoi moottori- ja polkupyöräilyn rajoittaminen.

Savosta kerrottiin juttua valkokaartilaisesta, joka toimitti kirjeen aivan väärälle porukalle. ”Ai saakeli, nyt minä jouduin väärään joukkoon, tuumi mies.” ”Miehellä oli eväänä puolen litran viinapullo.”

Resurssien huoltaminen kävi yhä hankalammaksi ja rehujen takavarikointi oli määrätty.

Tämä saattoi olla jollekulle hetken aikaa hyvin arvokas paperi.

Tykkien jylinäkö mahtoi saada aikaan katumuksen.

Tämä oli ehkä niitä vähäisimpiä murheita.

Linkit:

Ilkka 25.3.1918

Kansan Lehti 25.3.1918

Sodan ratkaisuvaiheet lähenevät. Pysy ajan tasalla tykkäämällä 100vuottasitten.fi -sivusta Facebookissa.

 

Vastaa