26.2.2017: Liittyykö USA sotaan?

Eurooppa, Venäjä

Tällä kertaa katsotaan sotauutisia Uudesta Suomettaresta. Uusi Suometar edelsi Uutta Suomea eli jos oikein väljästi tulkitaan, se on olemassa edelleen.

Maailmansota kiinnosti tietysti päivittäin. Näkökulma oli ympärysvaltojen puolelta katsova. Venäjältä julkaistiin ylipäällikön esikunnan tiedonantoja sellaisenaan. Myös ranskalaisten ja englantilaisten tiedotteita julkaistiin (ehkä Venäjän kautta saatuina). Kun Venäjään vielä kuuluttiin, kerrottiin Saksasta vihollisena: saksalaisten tiedotteita ei julkaistu.

Uusi Suometar oli suomenmielinen, mutta myöntyväinen lehti. Se varoi Venäjän arvostelemista.

Vuoden kuluttua tämäkin olisi jo toisin ja Saksa olisi suomalaisuusmiesten liittolainen.

Mitä sodassa sitten oli meneillään?

Saksa oli aloittanut rajoittamattoman sukellusvenesodan tarkoituksenaan upottaa kaikki vihollismaihin pyrkivät laivat. Upotetut laivat raportoitiin lehdissä päivittäin.

Venäjän armeija oli alkanut hajota. Miehiä karkasi armeijasta koko ajan. Esikunnan tiedonannot olivat kuitenkin rohkaisevia:

”Muuan vihollisen lentokone, jota vastaan kohdistimme kivääri- ja kuularuiskutulen Faranovitshin kauppalan kaakkoispuolella, meni useita kertoja ilmassa ympäri ja putosi vihollisen asemille.”

Onnikin oli myötä: ”Semenkan-Leshtsenjatyn rintamalla lähetti vihollinen kaasuaallon, joka juoksuhaudoillemme saavuttuaan tuulen vuoksi ajautui vihollisen juoksuhautoja kohti.”

USA ei vielä ollut liittynyt sotaan. ”Wilson viivyttelee yhä ratkaisevia toimenpiteitä toivoen Saksan käsittävän aseman ja luopuvan rannikkosaarrosta.” Toivo oli turha. USA liittyisi sotaan tasan neljä kuukautta myöhemmin.

Uuden Suomettaren irtonumeroita kerrottiin myytävän Pietarissa R.Edgrenin kirjakaupassa, Iso-Tallikatu 2.

Niin suomalainen oli Pietari vielä silloin, että kaduillekin tunnettiin suomenkieliset nimet.

Vastaa