26.9.1917: Mainontaa viimeisiin vaaleihin ennen itsenäisyyttä

Suomi

Syyskuussa 1917 Suomessa valmistauduttiin eduskuntavaaleihin. Tilanne ennen vaaleja oli varsin kireä, sillä edellinen eduskunta oli hajotettu heinäkuussa ja sen hajottamisesta oli seurannut kova riita sosiaalidemokraattien ja porvarien välillä. Vanhan eduskunnan suurin puolue oli sosiaalidemokraatit, jotka olivat ajaneet eduskunnassa läpi valtalain eli Suomen itsemääräämisoikeutta laajentavan lain. Venäjän väliaikainen hallitus oli ilmoittanut, ettei sellainen laki käy päinsä, ja hajottanut saman tien koko eduskunnan. Sosiaalidemokraatit syyttivät porvareita vätystelystä ja itsenäisyyden vastaisesta toiminnasta, jopa siitä että porvarit olisivat tilanneet Venäjältä eduskunnan hajottamisen. Niinpä, kun sitten uudet vaalit lähestyivät, olivat sosialistien ja porvarien välit erittäin huonot.

Samaan aikaan myös oikeistolaiset itsenäisyysaktivistit haukkuivat myöntyväisyysmielisiä porvareita noista samoista asioista.

Tässä kolmen porvaripuolueen yhteinen vaalimainos Uusimaa-lehdestä 26.9.1917. Siinä puolustaudutaan syytöksiä vastaan ja samalla syytetään sosialisteja maan ajamisesta sekasortoon.

Linkki lehteen.

Tykkää tästä blogista Facebookissa, niin saat viikoittain (joskus useamminkin) päivityksiä sadan vuoden takaa! 

Vastaa