27.-28.1.1918. Viimeinen Hesari ja vallankumousjulistus Suomen kansalle

Suomi, Yleinen

Helsingin Sanomat oli 27.1.1918 täynnä huolestuneita uutisia ja arveluita.

”Levotonta kaikkialla maassa. Punakaartin joukkoja keskitetään – ”Mitä on tekeillä?”

Uutisissa mm. tällaista:

”Punakaartien sotasuunnitelmat. Joukot keskitetään Helsingin ympäristöön.” Turun punakaarti pyytää apua venäläissotilailta turvaamaan heidän Turun pääkortteeriaan sillä aikaa, kun punakaartin omat osastot aiotaan keskittää Turun ympäristöön.

”Suojeluskuntia vaaditaan riisumaan aseensa 36 tunnin kuluessa.” ”Ei ole tietoa, mistä nämä määräykset ovat peräisin, mutta arvellaan niiden johtavan juurensa jostakin Pietarin tai Helsingin sotilasneuvostosta.”

”Sotilasrosvot Helsingissä.” ”Miehet ryöstivät mainitulta tilanomistajalta palttoon ulkotaskusta colt-pistoolin ja takin povitaskusta 280 mk. rahaa.”

”Venäläiset sotilaat luovuttavat aseitaan punakaarteille.” ”Riihimäellä majaileva sotaväki lähtee piakkoin pois kotimaahansa, jonka vuoksi se on ryhtynyt myymään aseitaan, etupäässä kiväärejä, määrältään n. 3.000 kpl. sikäläisille huligaaneille.”

”Apujoukkoja saapuu Pietarista.” ”Suomalaisten punakaartilaisten avuksi on matkustanut Pietarista venäläisiä punakaartilaisia kivääreillä ja kuularuiskuilla asestettuina.” ”S.T.T.:lle ilmoitetaan Viipurista, että eilen illalla saapui Pietarista Viipuriin 6 vaununlastia tykkejä.”

Se olikin viimeinen Helsingin Sanomien numero ennen maaliskuuta. Lehden ilmestymispäivänä 27.1. nimittäin kävi selväksi se, mitä oli ennakoitu. Punakaarti otti haltuunsa koko pääkaupungin ja sen mukana myös Helsingin Sanomien toimituksen. Porvarillisten lehtien ilmestyminen estettiin. Seuraavan kerran niitä ilmestyi vasta 13.3. kun saksalaiset olivat vallanneet Helsingin punaisilta.

Linkki Helsingin Sanomiin 27.1.1918

 

28.1.1917 kaupungin päälehtenä ilmestyi Työmies, joka julkaisi etusivullaan julistuksen ja määräyksiä vallankumoustilanteen johdosta.

Vallankumousjulistus Suomen kansalle.

Suomen työväenluokan suuren vallankumouksen hetki on lyönyt.
Tänä päivänä on pääkaupungin työväki uljaasti kukistanut sen synkän harvainvallan päämajan, joka alkoi verisen sodan omaa kansaansa vastaan.
Rikoksellisen senaatin jäsenet valmistelivat maan pääkaupungissakin inhoittavaa veljesveren vuodatusta ja salakavalaa hyökkäystä Suomen järjestäytyneen työväen kimppuun. Samalla he tekivät itsensä syypäiksi niin julkeaan valtiopetokseen, että pyysivät vieraiden valtioiden monarkistisia hallituksia lähettämään murhajoukkoja Suomen työtätekevää kansaa teurastamaan. Koko kansamme vapaus ja elämä oli täten suuressa vaarassa.
Nyt on lahtarisenaatilta otettu valta pois. Sen rikoksellisen jäsenet olemme määränneet vangittaviksi, missä ikinä heidät tavataan, sillä vankilassa olisi aikoja sitten ollut sellaisten kansan vihollisten paikka.
Kaikki valtiovalta on päätetty ottaa tämän maan työtätekevän kansan omiin luotettaviin käsiin.

Sosialidemokratien Puoluetoimikunnan valtuuttamana Suomen työväen vallankumouksen korkeimpana elimenä me nyt julistamme, että
kaikki vallankumouksellinen valta Suomessa nyt kuuluu järjestyneelle työväelle ja sen vallankumouselimille.
Maan sosialidemokraattinen v a l l a n k u m o u s h a l l i t u s muodostetaan nyt heti. Sen jäsenistä julkaistaan tieto ensi tilassa.

Työväen vallankumous on ylevä ja ankara. Se on ankara röyhkeille kansan vihollisille, mutta avulias turva kaikille sorretuille ja puutteenalaisille.
Luottakaa työväen vallankumouksen voimaan! Sen on vielä toisilla seuduilla taisteluja tehtävä. Mutta vastustamattomasti se vie nyt lippunsa voittoon!
Uskomme varmasti, että työtätekevän kansamme niin nykyiset kuin tulevatkin polvet vielä moneen kertaan siunaavat tätä vallankumousta, josta on alkava Suomen uusi, onnellisempain olojen aika.

Helsingissä, 27 päivänä tammikuuta 1918.

Suomen Työväen Toimeenpaneva Komitea.

Eero Haapalainen

puheenjohtaja

 

 

”Työväen vallankumoustaistelussa tarpeettoman veren vuodatuksen välttämiseksi julistetaan koko Suomen tasavalta vallankumoukselliseen taistelutilaan. Tämän tilan aikana on kielletty kaikilta niiltä, jotka eivät kuulu työväen vallankumouksellisiin kaarteihin, aseiden kanto ja säilytys.”

”Kaikki vallankumouksen vastainen toiminta, kaikkinainen ilkivalta, ryöstöt, elin- ja muiden tarveaineidentuhoaminen tullaan rankaisemaan vallankumouslakien kaikella ankaruudella.”

”Työväen vallankumoukselliset joukot ovat oikeutetut puolustus- ja taistelutoiminnan niin vaatiessa velvottamaan kaikkia kansalaisia antamaan työ- ja muonitusapua.”

Linkki Työmieheen 28.1.1918

 

Vielä yksi ilmoitus Helsingin Sanomista 27.1.1918. Se taisi olla vanhentunut jo ilmestyessään. Siihen oli kyllä ennakoivasti kirjoitettu varaus ”sikäli kuin yhteiskunnallinen tilanne sallii”.

 

 

Klikkaa tästä ja tykkää Facebook-sivustamme, niin pysyt ajan tasalla sadan vuoden takaisista tapahtumista!

 

Vastaa