29.5.1919 Nyt juhlitaan kieltolakia!

Suomi, Yleinen

Nyt oli koittanut se hetki, kun kieltolaki astui voimaan! Kesäkuun ensimmäisen päivän koittaessa 1919 loppui alkoholin myynti Suomessa. Kaksi vuotta aikaisemmin oli kieltolaki jo säädetty, ja silloin sen oli määrätty astuvan voimaan 1.6.1919. Siinä välissä oli Suomi itsenäistynyt ja kansalaissota sodittu, mutta kieltolaki se vain putputti maaliin ihan suunnitellun aikataulun mukaisesti. Niinpä oli aihetta juhlaan, jossa ei varmaankaan ollut alkoholitarjoilua.

Sota Aunuksessa jatkui ja vapaaehtoisia kutsuttiin riveihin joka puolelta Suomea. Luvattiin 300 markkaa kuussa, vapaa ylöspito (käytännössä se oli kuulemma sardiineja) ja vapaa matka sotaan. Alaikäiset tarvitsivat lupakirjan vanhemmiltaan ja kaikki tarvitsivat luotettavaisuustodistuksen suojeluskunnalta.

Ei auttanut aina ilmainen matka ja sardiinieväät – kaatuneitakin Aunuksen retkeltä tuli.

Länsivalloissa oli viimein havaittu, että Saksa oli hävinnyt maailmansodan ja poistunut Suomesta, joten Suomea ei enää tarvinnut kohdella vihollismaana. Lähetystöjen perustaminen oli tekeillä. Myös Suomen lähettiläs Yhdysvaltoihin oli tunnustettu. Britannialle Suomi alkoi jo näyttäytyä mahdollisena kumppanina bolsevikki-Venäjän vastaisessa taistelussa. Myöhemmin, kesällä 1919, Britannian ilmavoimat tulisi tekemään Suomesta käsin iskuja Venäjän puolelle.

Tämäpä mielenkiintoista. Ruotsi oli kieltänyt suomenkielisten sähkösanomien lähettämisen. Onkohan määräys yhä voimassa?

Linkki lehteen: Etelä-Suomen Sanomat 29.5.1919

Pysy ajan tasalla, klikkaa tästä ja seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa