3.4.1918 Valkoiset valtaavat pian Tampereen. Punaisten ja valkoisten lehtien kirjoituksia.

Suomi, Yleinen

Valkoisten hyökkäys Tampereelle oli käynyt kaupunkialueelle edettyään hitaaksi ja miestappioita tuli runsaasti kummallekin osapuolelle. Lopputulos kävi kuitenkin selväksi, kun valkoiset onnistuivat pitämään kaupungin saarrettuna joka puolelta ja etelästä kaupunkiin pyrkineet punaiset joukot eivät päässeet Lempäälää lähemmäksi. 3.4.1918 valkoiset valtasivat koko Tammerkosken itäpuolisen alueen ja etenivät siten aivan kaupungin ytimeen. Samana päivänä ilmestyi Tampereella viimeinen Kansan Lehti. Lehti ei enää moneen päivään ollut julkaissut varsinaisia uutisia. Saarrettuun kaupunkiin ei juurikaan uutisia saatu ja ne vähät tiedot, mitä saatiin, olisivat olleet punaisten taistelutahdolle haitallisia. Viimeisten Kansan Lehtien sisältö oli yhä synkemmäksi käyvää kirjoitusta luokkasodan luonteesta ja taistelutahtoa herättämään tarkoitettuja tarinoita. Erikoista kyllä, myös jonkinlaista huumoria tavoiteltiin.

Ruokalat oli jaettu kolmeen ryhmään. Pakolaiset ja rintama erikseen.

Ohjeita ja varoituksia niille, jotka toimittavat ruokaa rintamalle. Jokaisella ruoan viejällä on oltava kaartin valitsema tai keittiön valvojan määräämä valvoja. Tässä vaiheessa ruoan kuljetusmatkat eivät olleet enää kovinkaan pitkiä, mutta kuormille olisi varmasti ollut ottajia.

Kuinka porvarisrouva sai tylyn vastauksen:

Tässä vielä ivattiin niitä, jotka olivat hankkineet valkoisia ruusuja valkoista armeijaa odottaessaan. ”Valkeat ruusut alkoivat kuihtua turhasta odotuksesta. Sankarit, joille ne olivat aijotut, eivät saapuneetkaan.”

Mutta jo seuraavana päivänä valkoiset etenivät Hämeenkatua pitkin.

Tämä kirjoitus taitaa ennakoida jo punaisten tappiota ja sen jälkeistä jälleenrakennusta.

Katumusta Tyrväällä.

Tappion edellä julkaistiin myös tarinoita, jotka tavoittelivat jonkinlaista keveyttä. Huomaatko mitään epäuskottavaa?

Rintaman pohjoispuolella Keskisuomalainen kirjoitti varsin yksityiskohtaisen tilannekatsauksen. ”Väietään, että punaiset olisivat halukkaita antautumaan, mutta ryssät ja tietysti yleensä vastustuksen johtajat eivät anna perään.”

Valkoinen Suomi -lehti Vaasassa kirjoitti seuraavaa:

Tässä on mielenkiintoinen ilmoitus. Siinä haettiin ilmeisesti vapaaehtoisia Petsamon retkelle, jonka tarkoitus oli hankkia Suomelle yhteys Jäämerelle.

Lusikoita,, haarukoita ja hiustenleikkuukoneita kyseltiin jääkäriprikaadille.

Ruotsin sosialisteilta ei tukea vallankumoukselle. Ei ainakaan Valkoinen Suomi -lehden mukaan.

Linkit lehtiin 3.4.1918:

Kansan Lehti

Keskisuomalainen

Valkoinen Suomi

 

Sotakevät lähenee loppuaan. Saksalaiset saapuvat pian Suomeen. Pysy ajan tasalla tykkäämällä 100vuottasitten.fi -sivusta Facebookissa.

Vastaa