30.4.1919. Ensimmäinen vappu kapinan kukistumisen jälkeen.

Suomi, Venäjä

Vuotta aikaisemmin, toukokuun alussa 1918, oli vielä taisteltu viimeisiä taistoja Etelä-Suomen hallinnasta punakaartien ja valkoisten sekä saksalaisten välillä. Vappuna 1919 oli jo rauha maassa – tosin itärajalla oli juuri alkanut Aunuksen sotaretki ja kommunistien epäiltyjä vallankaappaushankkeita tukahdutettiin pidätyksin eri puolilla maata.

Maassa oli käyty kunnallis- ja eduskuntavaalit, ja paluu normaaliin oli jo hyvässä vauhdissa.

Ja kuinka ollakaan, punaliput liehuivat taas. Tässä viipurilainen Kansan Työ -lehti kutsuu työväkeä ja ”kaikkia sosialidemokraattisen maailmankatsomuksen omaavia köyhälistöluokan jäseniä” matkaamaan Papulan vuorelle ”suljetuin lipuin, punalipuin ja soitoin”.

Samassa lehdessä kertomusta Turusta, josta kerrotaan suojeluskuntalaisten ja poliisin yhteistoimin järjestäneen tiesulkuja ja kotitarkastuksia, ja suunnanneen myös ”kaksi kuularuiskua kylää kohti”. Mielenkiintoinen on sosialistilehden kommentti: ”Koko komento oli aivan kuin punakaartilaisten aikana, kuitenkin ehkä jonkunverran hävyttömämpää”

Lehti kommentoi myös Aunuksen sotaretkeä, jota oli tuolloin käyty noin viikon verran. Lehti esittää, ettei siellä Karjalassa mitään bolsevikkeja tai punaisia oikeasti ole heimosotureita vastassa. Sata vuotta myöhemmin olemme siinä käsityksessä, että vastassa oli aika paljonkin Suomesta Venäjälle paenneita punaisia.

Samaan aikaan kerrotaan, että Pietarissa bolsevikit varautuivat kaupunkia vastaan odotettuun hyökkäykseen ja olivat ryhtyneet tyhjentämään kaupunkia.

Linkki Kansan Työ -lehteen 30.4.1919.

Hyvää vappua ja seuraa kuulumisia Facebook-sivuillamme! Koko ajan edetään mutta sata vuotta jälkessä pysytään!

Vastaa