30.5.1917 Turussa vangittiin kaupunginvaltuusto

Suomi, Yleinen

Reilu viikko sitten oli juttua Rauman kunnallislakosta. Viikkoa myöhemmin konflikti puhkesi sadan kilometrin päässä Turussa. Rähinä alkoi palokunnasta. Palomiehet olivat kyllästyneet itsevaltaisiin päälliköihinsä ja vaativat heidän vaihtamistaan muihin henkilöihin. Henkilövaihdoksia odotellessaan palomiehet päättivät olla sammuttamatta eli rupesivat lakkoon. Kaupunki ei vaihtanut päällikköjä, vaan sen sijaan antoi potkut palomiehille.  Sosiaalidemokraattinen kunnallisjärjestö kovensi panoksia ja uhkasi, että jolleivat päälliköt saa kenkää ja palomiehet pääse takaisin töihin, pannaan koko kaupunki lakkoon.  Viimeinen ennen lakkoa ilmestynyt Turun Sanomat kertoi seuraavaa 27.5.1917 (linkki lehteen) :

Tilanne alkoi olla jo aika kuuma. Kaasulaitos ennakoi tilannetta:

Seuraavana päivänä Turussa ei enää ilmestynytkään lehtiä. Helsingissä Uusi Suometar kirjoitti lakon alkaneen (linkki) : Nyt vaadittiin jo koko palotoimikunnan eroa.

Seuraavana päivänä kaupungissa olikin jo tilanne sekaisin. Miliisit estivät tehtaita ja liikkeitä toimimasta. Sähkölaitoskin seisoi.

Venäläinen sotaväki ilmoitti asettuvansa lakkoilijoiden puolelle, jos ei tilanne ratkea. Kaupunginvaltuusto kokoontui käsittelemään asiaa, mutta koska poissaolijoita oli niin paljon, ei valtuusto ollut päätösvaltainen. Kaupungintaloa piirittäneet miliisit ilmoittivat, että he järjestävät kyllä lisää valtuutettuja paikalle, jotta sopiva päätös saadaan aikaan. Varmuuden vuoksi valtuutetut teljettiin valtuustosaliin kypsyttelemään toivotunlaista päätöstä. Siellä he sitten saivatkin istua puolitoista vuorokautta. Helsingistä saapuneet senaattorit saivat tilanteen lopulta laukaistua. Palopäälliköt saivat lopulta potkut ja palomiehet saivat jatkaa hommissaan. (Linkki Uuden Suomettaren juttuun)

Jutussa mainittu lakkolaisia johtanut Hyrskymurto tuli seuraavana keväänä kuuluisaksi mm. Suinulan ja Kuurilan verilöylyistä. Mutta niistä lisää ensi keväänä.

 

Lisää aiheesta:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074204374/Kun+lakkovaki+piiritti+Turun+valtuuston

 

 

Vastaa