4.5.1919. Sotaretki Aunukseen etenee. Pakolaisia tulvii Venäjältä Suomeen.

Eurooppa, Suomi, Venäjä, Yleinen

On se ollut jännittävää aikaa sata vuotta sitten. Tässä ote yhdestä uutispäivästä, 4.5.1919. Viron valtiota perustettiin ja Viron vapaussota eteni Latvian puolelle. Suomalaisten sotaretki Aunuksen Karjalaan eteni ja alkuvaiheessa menestys oli hyvä. Karjalan kannaksella pyrkivät bolsevikkeja pakenevat venäläiset ja suomalaiset Venäjältä Suomen puolelle. Venäjällä vallasta taistelivat kilpailevat hallitukset.

Viron vapaussota alkoi olla jo voiton puolella ja bolsevikit karkoitettu lähes koko Virosta. Taistelut etenivät Latvian puolelle ja niitä seurattiin Suomen mediassa hyvinkin tarkkaan. Uuden Suomen tilannekatsauksessa kerrotaan taisteluista jopa yksittäisten talojen tarkkuudella. Latvialaiset paikannimet kerrotaan viroksi. Esim. Heinaste on nykyään Latvian puolella sijaitseva Ainazi. Virolaisilla oli iso rooli Latvian vapaussodassa ja suomalaiset vapaaehtoiset etenivät myös Latvian puolelle.

Tallinnassa tilanne oli jo rauhoittunut ja koolle oli saatu perustava kokous, joka sääti maalle perustuslain ja hallitusmuodon.



Reissussa sattui ja tapahtui, myös asioita jotka kiristivät suomalaisten ja virolaisten välejä. Virolaisten viranomaisten väitetään tässä teloittaneen vapaaehtoisjoukkoihin kuuluneen Viljo Juutilaisen ilman oikeudenkäyntiä.

Suomessa uutisoitiin jatkuvasti kommunistien paljastuneista kapinasuunnitelmista, joita torjuttiin laajoin pidätyksin. Valkoisia suomalaisia ärsytti myös sosialistien lisääntynyt julkinen toiminta. Vappuna 1919 oli järjestetty marsseja ja kokouksia punalippujen alla. Piirroksessa heitetään ilmoille kysymys, olisiko vuotta aiemmin päättyneelle kansalaissodalle jälleen aihetta.

Venäjällä tilanne oli mitä sekavin. Pohjoisessa Arkangelissa toimi brittien ja amerikkalaisten tukema porvarillinen hallitus, joka pyrki vahvistamaan joukkojaan edetäkseen etelää kohti bolsevikkien hallitsemille alueille. Tämä hallitus ei kuitenkaan ollut yhteistyössä suomalaisten kanssa, jotka samaan aikaan taistelivat Aunuksen Karjalassa punaisia joukkoja vastaan.

Varhaista sukupuolineutraaliutta?

Jotkut asiat eivät ole edenneet sadassa vuodessa yhtään. Esimerkiksi länsirannikon rautatie, jota toivoikkaasti suunniteltiin jo keväällä 1919. Kai se on joidenkin toiveissa edelleen.

Sitten pitkä reportaasi Aunuksen Karjalaan suuntautuvalta sotaretkeltä. SInne oli lähtenyt suomalainen vapaaehtoisjoukko, kuten Viroonkin. Retkellä oli Suomen hallituksen hyväksyntä, vaikka virallisesti retkelle lähteneet sotilaat eivät olleet Suomen sotaväkeä. Alkuvaiheessa retki sujui hyvin. Tässä oli edetty jo Aunuksen kaupunkiin, lähes 100 kilometrin päähän Suomen rajalta. Kerrotaan mm. yksityiskohteisesti, miten Viteleen kylän kirkkoon linnoittautuneet punaiset savustettiin sieltä ulos.

”Oli sanomattoman mielenkiintoista nähdä, miten kuularuiskutulesta huolimatta komppaniamme ketjut kiitivät kuin kärppäjonot tuossa tuokiossa itse kylään.”

Karjalan kannaksella oli myös levoton tilanne. Suomen ja Venäjän raja oli perustettu paikkaan, jossa ihmiset olivat aikaisemmin vapaasti kulkeneet Suomen ja Venäjän väliä. Nyt rajan ylikulkua yritettiin saada hallintaan kaikin keinoin. Raja-alueen hallintoa varten oli perustettu Rajamaan komendatuuri, jonka komendantilla oli suuret valtuudet.

Venäjältä pyrki Suomeen suuret määrät ihmisiä, jotka pakenivat uutta bolsevistista hallintoa. Joukossa oli sekä venäläisiä että suomalaisia. Suomalaisten viranomaisten työläs tehtävä oli seuloa joukosta sellaiset, joita epäiltiin kapinallishenkisiksi punaisiksi.

Aiheesta myös mielenkiintoinen juttu tässä linkissä.

Seuraa tapahtumien etenemistä Facebook-sivumme kautta!

Linkit lehtiin:

Uusi Suomi 4.5.1919

Karjala 4.5.1919

Vastaa