5.9.1917 Saksa jyrää Latviassa

Eurooppa, Venäjä

Vähän yli sata vuotta sitten, syyskuun alussa 1917, maailmansota (jota silloin ei vielä osattu sanoa ensimmäiseksi maailmansodaksi) alkoi kääntyä loppuratkaisuaan kohti. Ensimmäisen maailmansodan lopputuloksen erikoisuus oli se, että sekä Saksa että Venäjä hävisivät sodan, vaikka ne taistelivat toisiaan vastaan.

Venäjä hävisi ensin. Sen armeija oli ollut sekavassa tilassa jo alkuvuonna 1917, mikä osaltaan johti helmikuun vallankumoukseen (joka tapahtui länsimaisen ajanlaskun mukaan maaliskuussa). Väliaikaisen hallituksen syrjäytettyä keisarin ei Venäjän sotamenestys juurikaan kohentunut.  Syyskuun alussa oltiin jo tilanteessa, jossa Saksan joukot etenivät kovaa vauhtia Baltiassa.

Tapahtumat olivat Suomenkin kannalta erittäin merkittäviä. Venäjän tappiot johtivat uuteen vallankaappaukseen lokakuussa (nykyisen ajanlaskun mukaan marraskuussa). Venäjästä tuli bolsevistinen. Pietarin uudet vallanpitäjät alkoivat tukea Suomen sosialistivallankumouksellisia. Suomen porvaristolle tuli kiire julistaa maa itsenäiseksi. Saksaa taas alkoi kiinnostaa Suomi tukialueena Venäjää vastaan. Kaikki tämä oli johtamassa siihen, että tammikuussa 1918 Suomessa alkaisi sota.

Mutta pysytään nyt vielä noissa syyskuun Riian taisteluissa. Uusi Suometar katsoi asian niin tärkeäksi, että siitä julkaistiin lisälehti. Lisälehdessä oli otteita sekä Venäjän että Saksan tiedotteista.

Venäläisistä tiedotteista:

”Vihollisen tykkitulta suunnattiin lentokoneista ja ilmapalloista, joissa oli panssaroidut gondolit.”

”Pihkovaan johtava tie on tulvillaan suurista epäjärjestykseen joutuneista jalkaväkijoukoista. Riian alueen metsät ja suot ovat täynnä karkulaisia.”

”Uusien asemien johdosta, joille Riian rintamalla peräytyvät sotajoukot voivat asettua, ovat sota-asiain tuntijat ilmoittaneet, että kaikki riippuu siitä, miten pian epäjärjestykseen joutuneet sotamiesjoukot tulevat järkiinsä ja miten pian haihtuu pakokauhu, joka on vallannut suuren osan Riian armeijaa.”

Saksalaisista tiedotteista:

”Baijerin prinssi Leopoldin rintamalla menivät saksalaiset divisionat t.k. 1. p:n aamuna huolellisen valmistelun jölkeen Väinäjoen yli Ykskylän kummallakin puolella.” (Ykskylä, latviaksi Ikskile)

”Pohjoisessa palavat kartanot näyttävät tietä 12:n armeijan peräytyvälle läntiselle siivelle.”

”Iltatiedonanto. Klo 9.30 ip. vallattiin Riika.”

Linkki lisälehteen tässä.

 

 

 

 

 

 

Vastaa