6.3.1918 Saksan ja Venäjän rauhansopimus, isku Suomen punaisille

Eurooppa, Suomi, Venäjä

Kelataan sadan vuoden ja kahden viikon taakse. Saksa ja Venäjä solmivat rauhan Brest-Litovskissa 3.3.1918. Venäjän bolsevikkihallitus joutui nielemään raskaat rauhanehdot. Venäjä menetti kaikki läntiset osansa: Baltian, Puolan, Valko-Venäjän ja Ukrainan. Kaksi viimeksi mainittua se kylläkin hankki pian takaisin. Venäjä joutui myös allekirjoittamaan lupauksen, jossa se lakkaa sotkeutumasta Suomen asioihin. Tämä tarkoitti mm. sit, että punkaateja ei saanut aseistaa eikä muutoin tukea. Lenin kyllä myöhemmin kehuskeli, että rauhansopimuksen jälkeen bolsevikit rikkoivat aseidenvientikieltoa lukuisia kertoja.

Joka tapauksessa rauhansopimus oli ensimmäinen isku punaiselle kansanvaltuuskunnalle. Toinen ja ratkaiseva isku oli hiukan myöhemmin tapahtunut saksalaisten maihinnousu Suomeen. Sekin tuli mahdlliseksi juuri tämän rauhansopimuksen myötä.

Katsaus kahteen lehteen 6.3.1918, joissa käsiteltiin rauhansopimusta ja tietysti muitakin ajankohtaisuuksia.

 

Valkoinen Suomi -lehden ensimmäinen numero sattui ilmestymään juuri 6.3.1918. Se oli valkoisen hallituksen äänenkannattaja Vaasassa.

”Venäläisten joukkojen ja venäläisen punakaartin on mahdollisimman pian lähdettävä Suomesta ja Ahvenanmaalta.”

”Venäjän on lakattava yllytyksestään Suomen hallitusta ja julkisia virastoja vastaan.”

”Saksalainen miekka on suurten sotapäälliköiden kädessä saanut aikaan rauhan Venäjän kanssa”, sanoi Saksan keisari.

Venäjältä uutisoitiin, että rauhanneuvotteluista huolimatta pelättiin saksalaisten hyökkäystä Pietariin ja pääkaupunkia siirrettiin turvallisempaan paikkaan, Moskovaan.

Punaisten valtiosopimusta Venäjän kanssa selostetaan yllättävän kuivan asiallisesti.

Riihimäellä porvareita ja pappeja pakkotyössä.

Valkoisten joukkojen kerrotaan etenevän kaikkialla. Pellingissä Porvoon lähellä eristyksiin jäänyt suojeluskuntalaisten saareke puolustautui punaisia vastaan. Punaisilla aluella kerrotaan olevan ruokapula.”Haminassa on eräs punakaartilainen kuollut liialliseen syömiseen (ahmittuaan tuoretta juustoa).”

Ahvenanmaalla oli harmillinen tilanne. Ruotsalaiset olivat huijanneet sinne paenneet suomalaiset suojeluskuntalaiset luovuttamaan aseensa. Joku oli joutumassa vaikeuksiin tämän johdosta.

Käytännön ohjeita: Kun joutuu taistelemaan kylmässä, lumihieronta ehkäisee paleltumia!

Tässä linkki Valkoinen Suomi -lehteen.

 

Entä sitten punaiset lehdet samalta päivältä? Tässä Työmiehen juttuja Helsingistä samalta päivältä 6.3.1918.

Saksalaisia syytettiin siitä, että he vain jatkoivat hyökkäystään Venäjällä vaikka rauhansopimus oli allekirjoitettu.  Saksalainen vakoiluosasto otettu kiinni ja surmattu. (Venäläisten toimiet kerrotaan me-muodossa.)

Kun vanha virkavalta oli pantu viralta, tarvittiin Sipooseen uusia miliisejä.

Valkoisten, eli siis lahtarien, kerrottiin käyttävän kieroja keinoja. Pukeutuivat valkoisiin kaapuihin lumisessa maastossa. Ja Laviassa ”suorataan enkelimäisesti”, sillä kaapujen puuttuessa oli käytetty ”hienon hienoja naisten pitsikoristeisia paitoja”. Ja huusivat petollisesti ”Älkää jumalauta ampuko tovereita!”

Yrjö Kallisen väitettiin tulleen lahtarien murhaamaksi, mutta kyllä hän kuitenkin eli vielä pitkään ja toimi jopa puolustusministerinä toisen maailmansodan jälkeen.

Nimimerkki Ymmärtämätön kyselee, pitääkö tosiaan maksaa verot pojan puolesta, kun poika on punakaartissa ties missä ja halla vei torpan viljan. – Kyllä pitää, tutkijalautakunnan päätöksestä ei voi valittaa.

Kuka vastaa siitä, että Koskisen kansanruokalassa oli tarjottu pilaantunutta rusinakeittoa?

Väärinkäsitysten välttämiseksi:

Jotain hauskuuksiakin: Lahtarikenraali Mannerheimin husaarit, pappien valitusvirsi ym. pilkka- ja hupijuttuja sisältävä julkaisu etsii myyjiä.

Venäläiset upseerit, ilmoittautukaa Runkvistille. Vaikka Venäjän armeija oli sitoutunut poistumaan Suomesta, yksityishenkilöinä upseerit tietysti saivat jäädä.

Aivan kaikki ei liittynyt sotatapahtumiin.

 

Linkki Työmieheen 6.3.1918.

 

TYKKÄÄ FACEBOOK -SIVUSTA ”100 VUOTTA SITTEN” JA HANKI SADAN VUODEN TAKAISET UUTISET RUUDULLESI!

Vastaa