7.12.1917. Päivä itsenäisyysjulistuksen jälkeen.

Suomi, Venäjä

Uusi Päivä -lehdessä kerrottiin 7.12. eduskunnan edellispäiväisestä päätöksestä julistaa Suomi riippumattomaksi tasavallaksi. Äänestys oli mennyt tiukille, sillä sosiaalidemokraatit vastustivat. He nimittäin halusivat itsenäisyydestä neuvotteluja Venäjän kanssa. Porvarit taas olivat sitä mieltä, ettei voi neuvotella, kun Venäjästä ei bolsevikkivallankumouksen jälkeen saa selkoa, kuka tai mikä sitä oikeastaan hallitsee. Äänin 100-88 siis oli päätetty itsenäistyä.

Itsenäisyysjulistus sinänsä oli siinä vaiheessa pelkkää paperia, kun ei Suomessakaan ollut selkoa siitä kuka missäkin oikeastaan hallitsee. Oulussa ei näköjään kukaan.

 

Tässä kirjoituksessa olikin suuri huoli siitä, mitä oli tulossa. ”Me kaikki aavistamme, että jos nyt  ei yhteisymmärrystä synny, jos tapahtuu jotain sellaista, kuin äskeisen suurlakon aikana, voivat uhrit tulla monta kertaa suuremmiksi, veljesvaino kahta katkerammaksi.” Niinhän siinä sitten kävikin.

Suomen lippua oli kumminkin ryhdytty suunnittelemaan. Punakeltainen malli oli tuossa vaiheessa suosikki. Hiukan yllättävästi asiassa aktiivisimpia olivat laivapäällikköyhditykset. Heillä tietysti oli kiire saada tilanteen mukaiset liput laivoihin.

Venäjän uuden bolsevikkihallinnon uskottiin olevan vaikeuksissa ja joutuvan saarroksiin. Ainoiden ystävien uskottiin löytyvän Suomen sosialisteista.

Viimeinen keisari oli vangittuna Tobolskissa.

 

Tykkää Facebook-sivustamme, niin pysyt ajan tasalla – sata vuotta myöhässä!

Vastaa