8.11.1917 Suomen rikkain mies surmattiin

Suomi, Yleinen

Samaan aikaan kun bolsevikkivallankumous oli käynnissä Pietarissa, tapahtui Lammin Mommilassa aseellinen yhteenotto venäläisten matruusien ja suomalaisten suojeluskuntalaisten välillä. Taistelussa sai surmansa Suomen rikkain mies Alfred Kordelin, hänen syntymäpäivävieraitaan sekä lahtelaisia suojeluskuntalaisia.

Mommilan veriteoista tietoa täällä.

Matruusit olivat saapuneet kartanoon etsimään suojeluskuntalaisten asekätköä. Pengottuaan ja rikottuaan paikkoja kartanossa he ottivat pois lähtiessään kartanonisäntä Kordelinin ja joukon hänen vieraitaan vangiksi. Kordelin oli ehtinyt hälyttää apuun suojeluskuntalaisia Lahdesta ja Riihimäeltä. Kuljettaessaan vankejaan asemaa kohti matruuseja vastaan tuli suojeluskuntalaisia, mistä seurasi tulitaistelu. Taistelun yhteydessä matruusin surmasivat osan vangeistaan.

Mommilan kahakka oli merkittävin aseellinen yhteenotto Suomessa ennen kuin punakaartien kapina ja suojeluskuntien toteuttama venäläissotilaiden aseistariisunta alkoivat yhtäaikaisesti tammikuussa 1918.

Alla Hämeen Sanomien raportit Mommilan tapauksesta. Juttua on päivitetty ennen lehden painoon menoa. Ensimmäisessä kirjoituksessa on varsin epämääräisiä kuulopuheita, jälkimmäisessä (”Mitä Mommilassa on tapahtunut”) on jo hiukan tarkempaa kuvausta.

Tuleva tasavallan presidentti Risto Ryti oli myös vähällä saada surmansa taistelussa.

Samaisessa Hämeen Sanomien numerossa on mielenkiintoinen ennustus käynnissä olleen maailmansodan loppumisesta. Ennustuksessa rinnastetaan surutta Saksan keisari Ilmestyskirjan petoon. Venäjään vielä kuuluneessa Suomessa sinänsä toki linjakasta, mutta kansallismielisessä Hämeen Sanomissa hiukan kummallista. Näppärästi tuossa ennustettiin numeroiden perusteella, että sota loppuisi helmikuussa 1918. Meni kolmella päivällä pieleen. Saksa ja Venäjä solmivat rauhan 3.3.1918.

Klikkaa tästä ja tykkää sivustamme Facebookissa, niin saat sadan vuoden takaiset uutiset jatkuvasti eteesi!

Vastaa