9.10.1918 Kuningas pitäisi valita

Eurooppa, Suomi

Tasan sata vuotta sitten lokakuussa 1918 Suomeen oltiin valitsemassa kuningasta. Ehdokkaita oli vain yksi, nimittäin saksalainen prinssi Friedrich Karl, Saksan keisarin siskon mies. Saksalaisen kuninkaan oli tarkoitus sitoa Suomi tiukasti Saksaan ja varmistaa, että Saksa tulisi pahan paikan tullen Suomen avuksi. Suunnitelma oli kyllä varsinainen hölmöyden tiivistymä, sillä Saksa oli parhaillaan häviämässä ensimmäistä maailmansotaa.

Uudessa Suomettaressa 9.10.2018 kuninkaanvaalia ennakoitiin aika pienellä maininnalla:

Kovasti oli eduskunnassa väännetty siitä, pitäisikö valita kuningas vai ei. Maalaisliitto vastusti, porvarit pääosin kannattivat, ja sosialistit eivät siinä vaiheessa (yhtä lukuunottamatta) saaneet osallistua eduskunnan istuntoihin.

Ilmoitusten perusteella kaikenlaista mielenkiintoista oli tekeillä. Joku halusi ostaa venäläisiä osakkeita. Nehän olivat käytännössä muuttuneet arvottomiksi bolsevikkien kaapattua vallan ja kansallistettua yhtiöiden omaisuuden. Mutta Insinööri-toimisto Palmberg ilmeisesti uskoi tilanteen vielä muuttuvan. Niinhän se sitten muuttuikin, vuonna 1991, mutta mahtoiko Palmbergilla olla silloin vielä osakekirjat tallessa?

Tärpätti oli merkittävää liiketoimintaa:

Paperia valmistettiin lumpuista eli rievutkin kelpasivat:

Kaikkialle oltiin rakentamassa vapaussodan sankarihautausmaita. Patsaiden veistäjillä oli hyvä bisnes.

Saksan ja Suomen suhteita oli haluttu lujittaa aloittamalla lentoliikenne, mutta ilmeisesti Suomessa kukaan ei osannut laskea, mitä sellaisella lentokoneella lentäminen maksaa:

Joku oli saanut potkut sen vuoksi, että oli mennyt naimisiin. Ehkä hiukan kummallista.

 

Itärajan takana oli kummallisia asioita meneillään. Siellä soti suomalaisia vapaaehtoisia, jotka olivat menneet sinne suomalaisia kommunisteja kukistamaan, etteivät he enää hyökkäisi Suomeen, mutta yllättäen vastustajina olikin englantilaisia.

Vankileirejä oli yhä. Aidoissa taisi olla aukkoja.

Venäjällä sisällissta valkoisten ja punaisten välillä oli vielä aivan kesken. Siinä oli kummallisia käänteitä. Siperiaan oli jotenkin päätynyt tsekkoslovakialainen legioona, joka taisteli bolsevikkeja vastaan. Italia oli näköjään päättänyt lähettää tsekkoslovakialaisten avuksi sotilaita, mutta ei tämäkään pelote riittänyt sodan kulkua kääntämään.

 

Miksei nykyään mitään mainosteta otsikolla ”Kapitalistit Huom.”?

Tässä linkki Uuteen Suomettareen 9.10.1918.

 

Tykkää Facebook-sivustamme ja pysy ajan tasalla, tasan sata vuotta myöhässä!

Vastaa