9.11.1917. Bolsevikit kaapanneet vallan Venäjällä.

Suomi, Venäjä, Yleinen

Torstaina 8.11.1917 alkoi Suomeen saapua tietoa Pietarissa tapahtuneesta vallanvaihdosta, ”se mitä jo kuukausimääriä on odotettu ja mistä viime viikkojen kuluessa on yhä kiihkeämmin huhuttu, nim. bolshevikien ”esiintyminen”.

Uusi Suometar kirjoitti mm. näin:

”Tätä kirjoitettaessa on jo tullut selväksi, että Kerenskin hallituksen useimmat jäsenet ovat teljetyt vankilaan, … , että Kerenski itse on kateissa ja että hänet on määrätty vangittavaksi.”

”Venäjän vallankumouksen äskeinen ”ylpeys” , vallankumouksellisen demokratian tulisieluinen johtomies, Kerenski, on näinollen itse joutunut rikokselliseen asemaan ja rikollisen tavoin vainottavaksi. Mikä murheellinen kohtalo, mikä kaamea kohtalon oikku!”

”Valtavalla ponnella ja kiinteällä johdonmukaisuudella on tämä äsken roskajoukoksi leimattu puolue suorittanut tekonsa.”

”Lähimpänä syynä syntyneisiin laajakantoisiin ja vakaviin selkkauksiin on epäilemättä väliaikaisen hallituksen se toimenpide, jonka tarkoituksena oli siirtää Pietarista rintamalle bolshevistisia varusväen osastoja ja siten heikontaa bolshevikien viime aikoina suuresti lisääntyneitä voimia Pietarissa.”

Uuden Suomettaren suhtautuminen vallanvaihtoon näyttää olleen ennen kaikkea uteliaan odottava. Bolsevikkien valtaannousua selitetään sillä, että he olivat luvanneet rauhaa, sodan loppumista.

Uusi Suometar oli sitä mieltä, että Venäjällä ei nyt ollut hallitusta, joten Suomen eduskunnan oli otettava valta käsiinsä. Mutta eduskunnassa ei tästäkään asiasta päästy sopuun:

 

Työmies-lehti hurrasi avoimesti tapahtuneelle:

”Suurten historiallisten tapahtumien sarja on siis taas alkamassa. Nämä tapaukset vaikuttavat meidänkin oloihimme. Olkoon työväki siis valveilla. Suomen työväellä on moninkerroin syytä tähän. Porvaristo on sitä sortanut. Taantumuksellisia puuhia on porvaristo mielessään hautonut. Vielä viime hetkinä on se valmistellut täydellistä vallankaappausta omiin käsiinsä. Välttämätöntä on sen vuoksi työväestön seistä yhtenä miehenä leivän ja oikeuden puolesta.”

Työmies-lehden ilmoitukset samalta päivältä kertovat selvästi millaista toimintaa oli meneillään:

Linkit lehtiin:

Uusi Suometar

Työmies

Vastaa