9.3.1917 Hetkeä ennen kumousta – vilja loppuu!

Venäjä

Maaliskuun 9. päivä. Pietarissa alkaa olla täysi rähinä päällä. Kaduilla marssitaan, yleislakko pysäyttää tehtaat ja liikenteen. Poliisiasemia tuhotaan. Viiden päivän kuluttua keisari luopuisi kruunusta.

Katsotaan, mitä kirjoittaa Aamulehti. Tampereella on vielä rauhallista. Venäjän levottomuuksista ei uutisoida mitään. Sensuuri estää suomalaislehtiä kirjoittamasta. Venäjällä käyneiden kauppiaiden mukana Suomeen saapuu kyllä tietoa, että jotain todella erikoista on tapahtumassa.

Seuraava uutinen viljavarojen loppumisesta on jälkikäteen ajateltuna aika kohtalokas. Suomen vilja tuli hyvin pitkälti Venäjältä – Suomi oli hämmästyttävän epäomavarainen elintarvikkeiden suhteen. Syksyä kohti elintarvikepula kärjistyisi sekä Venäjällä että Suomessa. Molemmissa nälkä kiihdyttäisi tapahtumia kohti sisällissotaa.

Seuraavat kuvaukset valtakunnanneuvoston kokouksesta antavat viitteitä siitä, että tilanne taisi olla jo aika kuuma. Maanviljelysministeri Rittich puolustautuu:

Maanviljelysministeri Rittichiä on kuvattu päteväksi ja huolelliseksi mieheksi. Toisin kuin monet ministeritoverinsa, hän selvisi hengissä sekä helmikuun että lokakuun vallankumouksesta, muutti Englantiin ja työskenteli Englannin pankissa kunnes kuoli 1930.

****

Odotellaan mitä tuleva viikko toisi tullessaan.  Toistaiseksi asiat sujuivat vanhaan malliin.

Ja lauvantai oli Tampereella säännönmukaisesti lauvantai.

Vastaa