9.5.1917: Raumalla täysi rähinä ja nälkää monin paikoin

Suomi

Toukokuun toisella viikolla 1917 Rauman kaupungissa puhkesi iso konflikti kaupunginvaltuuston kokoonpanosta. Sosiaalidemokraatit vaativat, että puolet kaupunginvaltuuston paikoista olisi annettava työväestölle. Valtuusto ei suostunut, mutta lupasi että seuraavissa vaaleissa valtuutettujen määrää lisättäisiin. Tässä vaiheessa sosiaalidemokraatit aloittivat kunnallisen yleislakon. Työläiset estivät junien ja postin kulun, miehittivät puhelin- ja sähkölaitokset sekä yrittivät sulkea tehtaita ja kauppoja.

Koska Raumalla ei tuolloin ilmestynyt lakon vuoksi lehteäkään, on uutiset asiasta pengottava muista lehdistä. Tässä Turun Sanomien uutinen. ”Rauman tapahtumista olemme eilen suurella waiwalla saaneet seuraawat tiedot”:

 

Linkki lehteen täällä.

Lakko loppui kahden viikon kuluttua senaatin tehtyä sovintoehdotuksen, jossa kaupunginvaltuustoon otettiin22 porvarillisen edustajan lisäksi 14 sosiaalidemokraattia.

Samaan aikaan oli vastaavia konflikteja myös ainakin Tampereella, Lahdessa ja Porissa. Kun poliisilaitos oli käytännössä lakannut toimimasta helmikuun vallankumouksen jälkeen, haettiin nyt epäselvässä tilanteessa vallan uutta jakoa.

Samassa lehdessä on monta pikku-uutista, jotka kertovat elintarviketilanteen vaikeudesta.

Turussa 1200 henkeä haki kaupungilta maata perunan viljelyyn.

Maalaiskoulujen lukukausi lopetetaan etuajassa, jota lapsen pääsevät auttamaan maataloustöissä.

Jämsässä ja Keiteleellä oli jo nälkä.

Vastaa