Juhannus 1917 – vähän yli sata vuotta myöhässä

Suomi, Venäjä

Ei riitä että tämä päivitys on sata vuotta myöhässä, vaan se on lisäksi vielä melkein pari viikkoa myöhässä. Mutta katsahdetaan kumminkin hiukan juhannukseen 1917.

Uusi Suometar kirjoitti juhannuksen olleen hiukan erilainen kuin ennen. Alkoholia ei nimittäin ollut tarjolla. Se ei johtunut vielä kieltolaista, joka oli hiukan aikaisemmin hyväksytty, mutta tulisi voimaan vasta kahden vuoden kuluttua. Viinan myynnin oli se sijaan kieltänyt Venäjän väliaikainen hallitus sodanajan määräyksellä.

”… viinattomuus luonnollisesti löi leimansa ihmiskunnan esiintymiseen, joka – niin vakuutettiin miliisistä – ei antanut aihetta muistutuksiin muuta kuin 45:ssa epäilyttävästi liikaa monta prosenttia tuoksuavassa tapauksessa.”

Uusi Suometar kertoi noihin aikoihin myös monista tapauksista, joissa Venäjän sotaväen toiminta herätti suuttumusta.

Loimaalla oli majoituttu väkivaltaisesti ja ovetkin rikottu:

Tampereella taas oli takavarikoitu laivoja ja satamalaituri. Erityisesti paheksuntaa herätti se, että takavarikoitsijat eli siis Venäjän sotaväki ei edes käyttänyt laivoja mihinkään mutta sen sijaan ”ottajat näkyvät käyttävän sanottua aluetta leikkipaikkanansa.”

Tämä uutinen liittyy siihen kummalliseen vaiheeseen, kun Tampere oli pari vuotta virallisesti laivastokaupunki ja siellä toimi Satakunnan laivasto (tai laivue).

Venäjällä oltiin menossa Uuden Suomettaren mukaan ojasta allikkoon, eli keisarin yksinvallasta anarkiaan: bolsevikkien ja anarkistien rettelöinnistä kerrottiin isossa jutussa. Linkki juttuun (ja noihin edellisiinkin) täällä.

 

Työmies-lehdessä taas kerrottiin juhannuksen sujuneen varsin mukavasti ja lueteltiin pitkä luettelo järjestettyjä työväentilaisuuksia. Jotain harmillistakin oli juhannuksena sattunut. Oli tapeltu, joku oli yritetty raiskata ja Siltasaarenkadulla oli eräs venäläispoika kaupannut ”n.s. siweettömiä (pornografisia) postikortteja”. Muuan etsivä oli yrittänyt pidättää pojan, mutta venäläinen sotaväki oli estänyt pojan pidätyksen.

Samalla sivulla on iso määrä uutisia lakoista eri puolilta Suomea, etenkin maataloudessa. Linkki tässä.

Bolsevikkien mielenosoituksista kirjoitettiin Työmiehessä myönteisesti, aivan eri tavalla kuin Uudessa Suomettaressa. Väliaikaisen hallituksen vastatoimistakin kirjoitettiin.

Tulevaa konfliktia ennakoi kuulutus erään järjestysjoukkueen koollekutsumisesta.

.

 

 

Vastaa