5.5.1917: Lakko Tuusulassa ja karja teuraaksi, nälänhätä uhkaa

Suomi, Yleinen

5.5.1917 Helsingin lehdissä julkaistiin kaksi ilmoitusta tuusulalaiselta Westermarckin karjatilalta. Tilanomistajat ilmoittivat, että tilalla alkaa lakko ja karja myydään – tai, toisen ilmoituksen mukaan, teurastetaan. Olikohan tullut kiire ilmoituksia jätettäessä? Tilanne tilalla oli ainakin kiireinen ja äärimmilleen kiristynyt.

Helsingin Sanomat kertoi lakon taustoista. Ammattiyhdistys oli vaatinut työpäivän lyhentämistä ja palkan korottamista. Tilanomistajat olivat HS:n mukaan näihin suostuneetkin, puoleksi vuodeksi eli seuraavaan syksyyn asti. Mutta kun ammattiyhdistys vaati sopimuskautta pidennettäväksi seuraavaan kevääseen asti, ilmoittivat omistajat, ett siihen he eivät suostu, vaan mieluummin vaikka teurastavat karjan. HS paheksui ammattiyhdistyksen ahneutta ja ihmetteli, eikö puolen vuoden sopimus olisi ollut työntekijöillekin parempi, kun syksyllä kenties tulisi taas tarve nostaa palkkoja, hintojen jatkuvasti noustessa. Samalla HS paheksui sitä, että tällä tavalla vaarannettiin Helsingin maitohuolto. HS:n juttu täällä.

Sosialisti-lehti taas syytti maakapitalisteja kyltymättömästä ahneudesta ja taipumattomuudesta: ennemmin tuhottiin koko elinkeino kuin suostuttiin työntekijöiden vaatimuksiin. Sosialistin juttu täällä. Samalla sivulla senaatin synkkä julistus Suomen kansalle nälänhädän uhasta: nyt pitäisi tehostaa tuotantoa, säästää elintarvikkeita ja myös maksaa kohtuullista palkkaa maataloustyöväelle. Venäjän tuonnin tyrehtyminen oli nimittäin aiheuttanut sen, että Suomi jäi omien viljavarojensa varaan, jotka olivat aivan riittämättömät.

Näissä lehtileikkeissä kuuluivat jo synkät alkutahdit seuraavan talven sotaa ennakoiden.

Oli toki muutakin. Mikä mahtoi olla Työmies-lehdessä ilmoittanut Ihannepiiri?

Vastaa