
Räjähdyksiä odottaen, Uusi Päivä 18.9.1917
Satunnaiset uutiset ja ilmoitukset Uusi Päivä -lehdestä tasan sata vuotta sitten 18.9.1917 sisältävät aika paljon viitteitä siihen, miten asiat tulisivat etenemään konflikteiksi myöhemmin syksyllä ja talvella.
Tässä muutamia katkelmia:
Voi oli tärkeää ja siitä oli pulaa. Muutamaa viikkoa aiemmin oli voin takia mellakoitu Senaatintorilla. Sairaat saivat lääkärintodistuksella erityisen sairasvoikortin.
Poliisin tunnusmerkit muuttuivat ja siitä piti tiedottaa. Luottamus poliisiin ei muutenkaan ollut hyvä. Poliisi oli Helsingissä sosialistien hallussa. Porvarit eivät luottaneet siihen, vaan alkoivat perustaa omia suojeluskaarteja. 19.9. perustettiin porvarien toimesta myös Saksanniemen poliisikoulu. Suomeen alkoi muodostua kaksi toisilleen vihamielistä poliisivoimaa, punainen ja valkoinen.
Venäjällä oli kukistettu kenraali Kornilovin kapina väliaikaista hallitusta vastaan. Kornilov yritti kaataa hallituksen ja perustaa Venäjälle konservatiivisen sotilasdiktatuurin. Kapinan seurauksena Suomessakin syntyi levottomuuksia Venäjän armeijan konservatiivien ja sosialistien välillä. Viipurissa sosialistit ampuivat 20 Kornilovia kannattanutta upseeria.
Hetken verran Venäjästä oli määrä tulla tasavalta, ”kuin Sveitsi”. Marraskuussa suunta muuttui. Tulikin bolsevistinen diktatuuri.
Venäjän duuma hajotettiin. Punakaarteja perustettiin.
Venäjällä oli vangittuina suomalaisia itsenäisyysaktivisteja:
Suomessa ollut venäläinen sotaväki herätti suuttumusta.
USA:sta kerrottiin, että armeijan vahvuutta lisättiin ja näin pystyttäisiin osallistumaan maailmansotaan isommalla volyymilla.
Kakkien muutosten keskellä huolestutti, millaiset voimat kehitystä ohjaavat.