Voista pulaa Savossa: kotimaan uutisia 17.1.1917

Suomi, Yleinen

Helmikuu 1917 oli Suomessa vielä aika rauhallista aikaa. Maailmansota oli käynnissä, mutta Suomeen se ei yltänyt. Venäjän ensimmäinen vallankumous oli jo lähellä, mutta sitä ei vielä ennakoitu. Sota oli kuitenkin aiheuttanut elintarvikepulan. Helsingin Sanomien kotimaan uutiset kertovat arkisen elämän ongelmista, virkanimityksistä ja urheilukisoista. Suuria uutisia joka päivälle ei kotimaasta osunut, joten uutiseksi kelpasi myös tällainen epäuutinen. Loviisan-Lahden (”Wesijärwen”) rautatiestä ei ollut tehty mitään päätöstä.

 

Hedelmiä ei talvella ollut paljoakaan, mutta jotain hankittiin Venäjältä. 200 laatikkoa Krimin omenia myynyt teki varmaan hyvän voiton.

 

Maitotuotteita taas vietiin Venäjälle. Kotimaassa oli voista pulaa. Asuinpaikkakin vaikutti saatavuuteen. Kuopion liepeillä olivat eräät maalaiskunnan asukkaat perustaneet toimikunnan, joka oli Kuopion läänin kuvernööriltä ”anonut toimenpidettä siihen, että he woinjakelun suhteen saatettaisiin yhdenwertaisiksi kaupungin asukkaiden kanssa”. Kuvernööri hylkäsi hakemuksen. ”Näin ollen kärsii huomattawa henkilömäärä kowaa woinpuutetta.”

 

Vastaa